348
|

Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν ακόμα ποινές για όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 12:12

Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν ακόμα ποινές για όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 12:12

Στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, για τον οποίο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εγγραφών από τους πολίτες, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», διευκρινίζοντας ότι τα αντικίνητρα (ποινές) για όσους δεν έχουν ακόμη εγγραφεί, δεν θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν εγγράφονταν στον προσωπικό γιατρό, θα είχαν αυξημένη συμμετοχή κατά 10% στα φάρμακα, σε διαγνωστικές εξετάσεις και σε νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Σε 45 ημέρες από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουν εγγραφεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες και 3.200 γιατροί είναι ενταγμένοι στο σύστημα.

«Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς, γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές. Στην Αττική, λόγου χάρη, ή σε κάποιες άλλες περιοχές, αυτή τη στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες, έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατομμύριο πολίτες, εκτός από κάποια νησιά».

Οσον αφορά την περίοδο εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό, ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων (ποινών). Εχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι τα φαρμακεία έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στη διαδικασία, έχοντας φτάσει περίπου στις 700.000 εγγραφές πολιτών».

Νέες ειδικότητες

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την ένταξη στον θεσμό του προσωπικού γιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση, ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση την Παθολογία και συγκεκριμένα:

α) αιματολογίας,

β) γαστρεντερολογίας,

γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας,

δ) καρδιολογίας,

ε) νευρολογίας,

στ) νεφρολογίας,

ζ) ρευματολογίας,

η) παθολογικής ογκολογίας,

θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και

ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Οι γιατροί αυτοί θα μπορούν να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...