246
Ο Σαράντος Καργάκος σε εκδήλωση τον Μάιο του 2018 | Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πέθανε ο φιλόλογος και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 14:05
Ο Σαράντος Καργάκος σε εκδήλωση τον Μάιο του 2018
|Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πέθανε ο φιλόλογος και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 14:05

Ο Σαράντος Καργάκος, ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος με δεκάδες βιβλία και έντονη δημόσια παρουσία, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Είχε γεννηθεί το 1937 στο Γύθειο της Λακωνίας και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1960 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία.

Είχε εργαστεί για δεκαετίες σε φροντιστήρια στην Αθήνα και είχε διδάξει σε σχολές των ενόπλων δυνάμεων (Σχολή Πολέμου, Σχολή Εθνικής Αμυνας και Διακλαδική Σχολή).

Επιπλέον είχε συγγράψει  75 βιβλία ιστορικά, γλωσσικά και δοκιμιακά ενώ αρθρογραφούσε τακτικά σε επιστημονικά έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες.

Μεταξύ των βιβλίων του είναι η «Αλαλία, ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα» και η «Αλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις», οι συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί: Ένας διάλογος με τους νέους» (σε έξι τόμους) και «Κινούμενη άμμος», όπως και εκδόσεις αρχαίων κειμένων.

Το 2000-2002 κυκλοφόρησε σε δύο τόμους η «Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου». Ακολούθησε το 2004 κυκλοφόρησε σε τρεις τόμους η «Ιστορία των αρχαίων Αθηνών» και το 2006 η «Ιστορία της αρχαίας Σπάρτης». Μεταξύ των ετών 2009-2010 ολοκληρώθηκε η εκτύπωση του δίτομου έργου του «Η Μικρασιατική Εκστρατεία – Από το έπος στην τραγωδία».

Είχε νυμφευθεί την δικηγόρο και εκπαιδευτικό Ιωάννα Δ. Κώττα με την οποία είχαν έναν γιο και μία κόρη. Με τη σύζυγο του Σαράντου Καργάκου επικοινώνησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη στις 11:15 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, απέναντι από το Β’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...