254
(φωτ. αρχείου) | George Vitsaras / SOOC

Πώς θα γίνει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 12:41
(φωτ. αρχείου)
|George Vitsaras / SOOC

Πώς θα γίνει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 12:41

Αύριο Τρίτη, στις 10 το πρωί, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της συζήτησης την Τρίτη ελήφθη στη Διάσκεψη των Προέδρων που έγινε σήμερα Δευτέρα.

Επίσης, αποφασίστηκε να αναβληθεί η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 12:00 για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...