561
Μετανάστες, μικροί και μεγάλοι, στριμώχνονται στον καταυλισμό που έστησαν δίπλα στη δομή της Μόριας | REUTERS/Costas Baltas

Παρέμβαση 152 ΜΚΟ για τον Εβρο και τα νησιά μας

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 17:07
Μετανάστες, μικροί και μεγάλοι, στριμώχνονται στον καταυλισμό που έστησαν δίπλα στη δομή της Μόριας
|REUTERS/Costas Baltas

Παρέμβαση 152 ΜΚΟ για τον Εβρο και τα νησιά μας

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 17:07

Απευθυνόμενες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, 152 ευρωπαϊκές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (περίπου οι μισές από αυτές προσδιορίζονται σαν ελληνικές) έδωσαν στη δημοσιότητα «ανοιχτή επιστολή» με θέμα το Μεταναστευτικό και με τίτλο «Προστατεύστε τους νόμους μας και την ανθρωπιά!». Το κείμενο της «ανοικτής επιστολής» φέρει ημερομηνία 6ης Μαρτίου.

Οι ΜΚΟ που υπογράφουν την «ανοιχτή επιστολή» δηλώνουν ότι «ανησυχούν βαθύτατα» για τα διαδραματιζόμενα στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου όσον αφορά τους ανθρώπους που «έχουν παγιδευτεί» εκεί, «στα σύνορα της Ευρώπης».

Δηλώνουν, επίσης, ότι ανησυχούν επειδή οι άνθρωποι αυτοί «εργαλειοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς», και «θυματοποιούνται». Ακόμη «ανησυχούν βαθιά» για το πώς χειρίζονται τις «νέες αφίξεις» οι αρχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δηλώνουν επιπροσθέτως ότι εξίσου ανησυχητικές είναι «οι ακραίες συμπεριφορές των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον προσφύγων και πολιτών, εναντίον προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Γράφουν: «Επισημαίνουμε ότι το κλίμα πανικού και των λογικών “ασύμμετρης απειλής”, που καλλιεργείται και από τις αρχές, είναι αναντίστοιχο με την πραγματικότητα και πλήττει σοβαρά όχι μόνο τους πρόσφυγες –ανθρώπους κατατρεγμένους και ευάλωτους–, αλλά και την ίδια την κοινωνία και το κράτος δικαίου».

Παρακάτω εκφράζουν «κατηγορηματικά την αντίθεσή τους» στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ για προσωρινή αναστολή ενός μηνός της υποβολής αιτήσεων ασύλου. Την εφαρμογή αυτής της απόφασης του ΚΥΣΕΑ οι ΜΚΟ τη χαρακτηρίζουν «απάνθρωπη και παράνομη».

ΟΙ ΜΚΟ λένε ότι είναι μεν δικαίωμα της Ελλάδας «να ελέγχει τα σύνορά της» («δεν αμφισβητείται ότι η Ελλάδα έχει την κυριαρχική αρμοδιότητα να ελέγχει τα σύνορά της»), ωστόσο το δικαίωμα στο άσυλο είναι «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», κατοχυρωμένο από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Οι ΜΚΟ καταγγέλλουν «τις επιθέσεις» εναντίον των «ανθρωπιστικών οργανώσεων» και «επισημαίνουν» ότι «χωρίς την υποστήριξη αυτών των οργανώσεων θα καταρρεύσει το σύστημα διαχείρισης των προσφύγων στην Ελλάδα». Επιπλέον, γράφουν ότι «η αλληλεγγύη έχει στιγματιστεί» ως ύποπτη και ότι για αυτό φέρουν ευθύνη και μέλη της κυβέρνησης τα οποία όμως οι ΜΚΟ δεν κατονομάζουν. Αυτοί οι κυβερνητικοί, κατά τις ΜΚΟ, «υποδαυλίζουν τη βία και την ανομία στην κοινωνία». Οι ΜΚΟ καταγγέλλουν όποιες «δηλώσεις, ενέργειες ή πολιτικές που υποκινούν ή ανέχονται τον φανατισμό».

  • Οι ΜΚΟ «καλούν την ελληνική κυβέρνηση»: να αποσύρει το «παράνομο και αντισυνταγματικό» νομοθέτημα έκτακτης ανάγκης, να σταματήσει «αμέσως» τις επιστροφές ανθρώπων «σε κράτη όπου κινδυνεύει η ζωή και η ελευθερία τους», να στείλει στην ενδοχώρα από τα νησιά «τους αιτούντες άσυλο». Σημειώνουν ότι «προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους πιο ευάλωτους, ασυνόδευτους ανηλίκους και σε οικογένειες με παιδιά».
  • Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΜΚΟ «υπενθυμίζουν» στην Κομισιόν ότι «πρέπει να αναλάβει ουσιαστικές ευθύνες για την προστασία των ανθρώπων εν κινήσει» επειδή «το δικαίωμα ασύλου και ο σεβασμός της αρχής της μη επαναπροώθησης αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου». Και σημειώνουν: «Ως εκ τούτου, πρέπει να αναστρέψει τη ρητορική που χρησιμοποιείται από την Ελλάδα και να την παροτρύνει να αναλάβει τις νομικές υποχρεώσεις της».
  • Ακόμη, καλούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ «να αποκαταστήσουν αμέσως τους μηχανισμούς για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη», δίνοντας «προτεραιότητα στα ασυνόδευτα παιδιά». Επίσης, «πρέπει να αυξήσουν την επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία».
  • Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ «πρέπει να αναθεωρήσουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», η οποία «αποδείχθηκε ότι είναι μη βιώσιμο πολιτικό εργαλείο».

Τέλος, οι ΜΚΟ «καλούν όλες τις πλευρές» να σέβονται τον νόμο και να προστατεύουν τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...