576
Γιατροί στην Εντατική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» φροντίζουν ασθενείς με Covid-19 | Intime

Τελικά το Παρατηρητήριο Covid-19 βρήκε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι 39

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Σεπτεμβρίου 2020, 14:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/09/2020, 14:55
Γιατροί στην Εντατική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» φροντίζουν ασθενείς με Covid-19
|Intime

Τελικά το Παρατηρητήριο Covid-19 βρήκε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι 39

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Σεπτεμβρίου 2020, 14:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/09/2020, 14:55

Αίσθηση προκάλεσε η αρχική έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19 που εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στην οποία εμφανιζόταν ένα τρομακτικό εύρημα, ότι ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων συμπολιτών μας ήταν τα 39 έτη. Η έκθεση, 13η κατά σειρά, αφορούσε τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εβδομάδα από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Η 13η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19 που εκδόθηκε την Παρασκευή

Το κραυγαλέο λάθος γινόταν ακόμα πιο εξόφθαλμο αν διάβαζε κανείς και τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): από τις 27 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου, διάστημα δηλαδή στο οποίο αναφέρεται ότι εξετάζει το Παρατηρητήριο, δεν υπάρχει κανένας διασωληνωμένος κάτω των 40 ετών!

Μικρότερες ηλικίες συναντάμε στις εκθέσεις των προηγούμενων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 26 Αυγούστου, με δύο άτομα ηλικίας από 0 έως και 17 ετών και ένα άτομο από 18 μέχρι 39 ετών, που ακόμη και αν μπορούσαν να μειώσουν τον μέσο όρο ηλικίας, αφορούν διαφορετικό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, το διάστημα που εξέταζε το Παρατηρητήριο, ηλικίες μικρότερες των 40 ετών δεν υπάρχουν σε καμία από τις εκθέσεις και ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου 68 ετών.

Δεδομένα από τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ

Τελικά το Παρατηρητήριο εξέδωσε ορθή επανάληψη, αναφέροντας ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη» και όχι «ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη», όπως αναφερόταν στο κείμενο που αρχικά είχε εκδώσει.

Στα υπόλοιπα ευρήματα που περιγράφει η 13η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19, η τάση της διασποράς χαρακτηρίζεται «επιδεινούμενη» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτή, την τελευταία εβδομάδα συνεχίζεται η σταθεροποίηση με μέσο όρο ημερησίων τα 220, από 216 στην προηγούμενη έκθεση. Ωστόσο παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο θανάτων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

«Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης. Η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον», αναφέρεται στην έκθεση.

13.400 τεστ την ημέρα στη χώρα – ένα στα 10 κρούσματα εισαγόμενα

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 13.400 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά tests που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10%-12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες ελήφθησαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.

Αύξηση σε θανάτους και διασωληνωμένους, κάτω από το 1 ο δείκτης R

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 38 από 31, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε τέσσερα.

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω Covid ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους (111η θέση / 26 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 24 από 28 ημέρες, ενώ των θανάτων ανήλθε στις 125 από 123 ημέρες. Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση. Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται σε 0,72.

Δείτε εδώ ολόκληρη την 13η έκθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...