175
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον | REUTERS/Phil Noble/File Photo

Παράνομο το κλείσιμο του βρετανικού Κοινοβουλίου αποφάνθηκε δικαστήριο στη Σκωτία

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 13:19
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον
|REUTERS/Phil Noble/File Photo

Παράνομο το κλείσιμο του βρετανικού Κοινοβουλίου αποφάνθηκε δικαστήριο στη Σκωτία

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 13:19

Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στη Σκωτία αποφάνθηκε την Τετάρτη πως η κίνηση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ως τις 14 Οκτωβρίου είναι παράνομη.

Οι τρεις δικαστές (των οποίων η απόφαση θα ανακοινωθεί πλήρως την Παρασκευή) ομόφωνα θεωρούν ότι η απόφαση του Τζόνσον είχε ως κίνητρο «να βάλει προσκόμματα στο Κοινοβούλιο».

Η ετυμηγορία, όπως σημειώνει το BBC, ανατρέπει μάλιστα άλλη από την προηγούμενη εβδομάδα που έκρινε ότι ο πρωθυπουργός δεν παρέβη τον νόμο και ότι το εκλογικό σώμα (και όχι οι δικαστές) είναι αυτό που κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πάντως η απόφαση του δικαστηρίου στο Εδιμβούργο δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει άμεσα το Κοινοβούλιο που έκλεισε από χθες.

Αυτό γιατί το αίτημα για την αναστολή της διακοπής πρέπει πρώτα να περάσει από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι  που θα γίνει την προσεχή Τρίτη.

Η πρώτη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν φυσικά αρνητική. Μιλά για απογοητευτική απόφαση και υπόσχεται να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η αναστολή λειτουργίας  του Κοινοβουλίου είναι, πάντα κατά το πρωθυπουργικό γραφείο, νόμιμο και απαραίτητο για την  προώθησης μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής νομοθετικής ατζέντας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...