330
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI/9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Παπαστεργίου: Οι μικροδορυφόροι θα μας δώσουν λύσεις

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 12:55
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών
|ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI/9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Παπαστεργίου: Οι μικροδορυφόροι θα μας δώσουν λύσεις

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 12:55

Στο New Space αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας την Παρασκευή στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών:

«Με έχει συναρπάσει, είναι όλες αυτές οι ευκαιρίες που μας δίνονται στους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Εκεί πέρα βλέπουμε το μέλλον, εκεί που άλλα πράγματα στις δύο διαστάσεις, στη Γη, κολλάνε, βλέπεις πώς σου δίνεται η ευκαιρία από ψηλά να δεις πιο ξεκάθαρα το τι γίνεται. Οταν έχει πλημμύρες, φωτιές, διάφορα πολεοδομικά ζητήματα, η λύση έρχεται από ψηλά. Με το σύστημα μικροδορυφόρων θα έχουμε πληροφορία με τεράστια ακρίβεια για όλους όσοι τη χρειαστούν για πολιτική προστασία, πολεοδομία, για τις παραλίες σχετικά με την παράνομη χρήση παραλιών. Τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση για έναν μηχανικό να εξερευνήσει κομμάτια που δεν είχε στο μυαλό του».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στον ψηφιακό βοηθό που άρχισε την λειτουργία του από τις 12 Δεκεμβρίου 2023 λέγοντας ότι «καθημερινά άνθρωποι ψάχνουν και βρίσκουν λύσεις. Πάνω από πέντε με έξι χιλιάδες ερωτήσεις κάθε μέρα, παραπάνω από 650.000 ερωτήσεις στο σύνολο αν αυτό το ανάγουμε σε τηλεφωνήματα ή mail στο Δημόσιο αντιλαμβανόμαστε πόσο χρήσιμος είναι. Συνεχίζουμε με πολλές άλλες τέτοιες προσεγγίσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία, τη Δικαιοσύνη κ.α.».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε επίσης ότι «σκοπός δεν είναι μόνο να καταναλώνουμε ΑΙ αλλά να παραγάγουμε και ΤΝ και αυτό μπορεί να γίνει με δικά μας μοντέλα και δικές μας υποδομές, data centers αλλά και τον υπερυπολογιστή». Οσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, αναφέρθηκε στον Φορέα ο οποίος δημιουργήθηκε με νομοθεσία και πέρασε από τη Βουλή πριν από περίπου έναν μήνα. «Σκοπός είναι να απλώσουμε αυτό το δίχτυ προστασίας όχι μόνο σε σχέση με τις κρίσιμες κρατικές υποδομές αλλά και σε 2.000 φορείς, οι οποίοι υπάγονται στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία NIS 2».

Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, για τη μετάβαση των υποθηκοφυλακείων στα κτηματολογικά γραφεία και υπογράμμισε ότι «σε ένα εύλογο διάστημα θα μπορέσουμε να εξομαλύνουμε τελείως και τη διαδικασία των μεταβιβάσεων και να πάμε σε μεταβιβάσεις αυθημερόν, τις οποίες έχουμε βέβαια αλλά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν κτηματολογικά προβλήματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...