430
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γίνονται αυτήν την περίοδο στην Τιφλίδα | REUTERS/Irakli Gedenidze

«Οχι στη Ρωσία, ναι στην Ευρώπη» λένε οι πολίτες της Γεωργίας

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 20:02
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γίνονται αυτήν την περίοδο στην Τιφλίδα
|REUTERS/Irakli Gedenidze

«Οχι στη Ρωσία, ναι στην Ευρώπη» λένε οι πολίτες της Γεωργίας

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 20:02

Την αγωνία της για τη Γεωργία (του Καυκάσου) εξέφρασε η μιλανέζικη Corriere della Sera, επειδή εκεί «κυβερνά φιλορωσική κυβέρνηση, ενώ ο λαός θέλει Ευρωπαϊκή Ενωση». Η εποχική αναταραχή στην περιοχή αφορά έναν νόμο περί «ξένων πρακτόρων», που κατέστη αντιδημοφιλής διότι υπονοεί ότι οι Δυτικοί επιβουλεύονται την ανεξαρτησία των ντόπιων.

«Ο νόμος περί ‘‘ξένων πρακτόρων’’ αποσκοπεί στη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής. Είναι το νομικό λουκέτο του Πούτιν, ένας τρόπος ελέγχου των ΜΚΟ και των media που λαμβάνουν κεφάλαια και δωρεές από το εξωτερικό, επομένως από τη Δύση, και τα οποία κατηγορούνται από την Τιφλίδα και τη Μόσχα ως φορείς ‘‘ψευδοφιλελευθέρων ιδεών’’. Αυτές τις ημέρες εκεί αντηχεί από το πρωί μέχρι το βράδυ το σύνθημα ‘‘όχι στη ρωσική νομοθεσία, ναι στην Ευρώπη’’».

Ο ιταλός συντάκτης ανέφερε ότι οι ρώσοι και οι γεωργιανοί κυβερνητικοί λένε πως πίσω από τις λαϊκές διαμαρτυρίες κρύβεται «το ειδικό χέρι του Χόλιγουντ» και συγχρόνως ειρωνεύονται τις κινητοποιήσεις υπέρ της ΕΕ, καθώς τις χαρακτηρίζουν «αυθόρμητες», δηλαδή υποκινούμενες. «Το ζήτημα της Γεωργίας έχει πάντα ειδικό βάρος για τη Μόσχα» σχολίασε η Corriere.

«Οι ΜΚΟ και τα πανεπιστήμια κατάφεραν να μπλοκάρουν προσωρινώς τον νόμο. Οι πλατείες γέμισαν με χιλιάδες διαδηλωτές και η αστυνομία επενέβη για να τους διαλύσει με ‘‘κανόνια νερού’’. Ο έχων τα ηνία της κυβέρνησης, Ηρακλής Κομπακχίντζε, στέλνει μήνυμα στον γείτονα. Τα νήματα κινεί ο ολιγάρχης Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, που την περιουσία του και τα λεφτά του τα απέκτησε στη Ρωσία. Θέλει ‘‘ευρωπαϊκό μέλλον’’, αλλά και ‘‘εξαιρετικές’’ σχέσεις με τη Μόσχα. Αυτό που διακυβεύεται, λοιπόν, είναι η Ευρώπη».

Η Corriere θύμισε εν τάχει τους ιστορικούς δεσμούς Γεωργίας-Ρωσίας, πρωτίστως τον Στάλιν, αλλά και τον Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε και τις στιχομυθίες του με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ περί «σάπιας Σοβιετικής Ενωσης», κ.λπ. Επίσης, τον πενθήμερο πόλεμο Γεωργίας-Ρωσίας, το 2008, ο οποίος έληξε με συνθηκολόγηση των Γεωργιανών. «Σήμερα δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις, επισήμως τουλάχιστον».

Το ιταλικό μέσο έδωσε περιγραφή των κινητοποιήσεων: «Το πλήθος που έχει κατασκηνώσει μπροστά στη Βουλή περιμένει κάθε απόγευμα τους κυβερνητικούς βουλευτές. Μόλις τους βλέπει φωνάζει ‘‘Ρώσοι, Ρώσοι’’, κάτι που σε αυτά τα μέρη δεν είναι κομπλιμέντο. Ο νέος νόμος θεωρείται επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα και τρόπος παρεμπόδισης της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ και των ΜΜΕ ‘‘είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η διάδοση ενός μη παραδοσιακού τρόπου ζωής’’.

»Η τελική έγκριση του νόμου έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου. Η πρόεδρος της Γεωργίας, η Γαλλογεωργιανή Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, είναι ακραιφνής φιλοευρωπαία και έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει τον νόμο, ‘‘ώστε να ακουστεί καθαρά η φωνή του λαού’’. Ωστόσο η Βουλή μπορεί να παρακάμψει το βέτο της. Προσοχή στη Γεωργία, λοιπόν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...