632
Ο κορεατικής καταγωγής κυβερνήτης του Μικολάιβ Βιτάλι Κιμ, ο βαφτισμένος από τους Ουκρανούς «Ζελένσκι Νο2» | CreativeProtagon

Ουκρανία: Ο ήρωας Βιτάλι Κιμ, ο Κορεάτης «Ζελένσκι Νο2»

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2022, 21:50
Ο κορεατικής καταγωγής κυβερνήτης του Μικολάιβ Βιτάλι Κιμ, ο βαφτισμένος από τους Ουκρανούς «Ζελένσκι Νο2»
|CreativeProtagon

Ουκρανία: Ο ήρωας Βιτάλι Κιμ, ο Κορεάτης «Ζελένσκι Νο2»

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2022, 21:50

Ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ, που αμύνεται στο Μικολάιβ, έχει γίνει ήρωας για τους Ουκρανούς που τον αποκαλούν «Ζελένσκι Νο2». Ως μέλος του ουκρανικού πολιτικού προσωπικού έχει ιδιαιτερότητες. Πρώτη απ’ όλες, ότι είναι Κορεάτης όπως δηλοί και το επώνυμό του. Δεύτερη, ότι είναι μάλλον άμαθος στην πολιτική, αφού μόλις το 2019 εντάχθηκε στο κόμμα του Ζελένσκι, «Υπηρέτης του Λαού», και ανέλαβε διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του. Μετά τη νίκη του ο Ζελένσκι τον αντάμειψε διορίζοντάς τον κυβερνήτη της περιοχής όπου βρίσκεται και η πόλη Μικολάιβ.

Κάποιους τους εξέπληξε ο διορισμός του, ωστόσο ο Κιμ δήλωσε τότε ότι μοναδικός του στόχος είναι να ευτυχούν όλοι στην περιφέρειά του – και ο ίδιος βέβαια. Επάγγελμα: επιχειρηματίας. Σπουδές: Διοίκηση Επιχειρήσεων. Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά και λίγα Κορεατικά. Τον τελευταίο καιρό, μετά τη ρωσική επίθεση, κυκλοφορεί με στρατιωτική περιβολή και τον έχουν συναντήσει αρκετοί Δυτικοί δημοσιογράφοι. Τους εντυπωσίασε. Η απεσταλμένη της Corriere della Sera, Μάρτα Σεραφίνι, έδωσε και αυτή με τη σειρά της ένα ενθουσιώδες πορτρέτο του ανδρός.

«Οι Ρώσοι μας επιτέθηκαν, αλλά εμείς δεν θα γίνουμε δεύτερη Μαριούπολη, αυτό σας το εγγυώμαι» άρχισε να γράφει η ιταλίδα δημοσιογράφος δανειζόμενη τα λόγια του Κιμ, κάνοντας έτσι δυναμικά τις συστάσεις και κατόπιν ξετύλιξε την ιστορία της. «Στη συνέντευξη Τύπου, η τοποθεσία της οποίας κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας, έφθασε συνοδευόμενος. Αδύνατον να τον πλησιάσεις. Στην αίθουσα πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι» έγραψε. Και συνέχισε διθυραμβικά: «Αυτός απέκρουσε τη ρωσική επίθεση των πρώτων εβδομάδων του πολέμου, όταν ρωσικά τανκς πλησίασαν τις γέφυρες του ποταμού Μπουγκ. Είναι ο ηγέτης που επέτρεψε στην Οδησσό να κοιμάται σχετικά ήσυχα προσώρας». Υστερα απ’ όλα αυτά μας πληροφόρησε ότι «οι Ρώσοι τον μισούν όσο και τον Ζελένσκι».

«Σήμερα ο κυβερνήτης του Μικολάιβ Βιτάλι Κιμ μου είπε ότι οι Ουκρανοί αιχμαλώτισαν εκεί δεκάδες ρώσους στρατιώτες. Μου είπε επίσης: “Δεν πρόκειται να παραδοθούμε! Θα επιτεθούμε!”» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Λίντσεϊ Χίλσαμ της βρετανικής τηλεόρασης Channel 4 News, σαν λεζάντα σε αυτήν τη φωτογραφία

Η Σεραφίνι έδωσε και τον απολογισμό που έκανε ο Κιμ για τις απώλειες στην περιοχή ευθύνης του: «Από την έναρξη του πολέμου στο Μικολάιβ σκοτώθηκαν 134 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 6 παιδιά. Τραυματίστηκαν 415, εκ των οποίων 30 παιδιά. Υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν 1.622 κτίρια και 1.209 σπίτια. Το ίδιο έπαθαν 12 νοσοκομεία, 69 σχολεία και 24 πολιτιστικά ιδρύματα». Αλλες πληροφορίες που συγκέντρωσε για τον Κιμ δείχνουν τον ανάλαφρο χαρακτήρα του, τον παιγνιώδη. Φυσικά, «ζωγραφίζει» στο web, με αστεία που γίνονται viral.

«Aλλά τώρα, μέσα στους καπνούς του πολέμου, τα αστεία περισσεύουν και τα συναισθήματα είναι απαγορευμένα ακόμη και αν αναφέρεται στους πρόσφυγες με τα έντρομα πρόσωπα που κατέφθασαν στο Μικολάιβ από τη Χερσώνα. Είναι ψύχραιμος ακόμη και σαν κοιτάζει το γραφείο του χτυπημένο από ένα βλήμα. “Εμαθα να παραμένω ήρεμος” λέει». Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, έγραψε η Σεραφίνι, αφού εξήγησε ότι στην περιοχή του δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων, αντάλλαξε μερικά χαμόγελα με τους δημοσιογράφους και τους συμβούλεψε να μην πάνε στην πρώτη γραμμή: «Εκεί θα πεθάνετε όλοι!…» τους είπε.

Και ο Κιμ προτού αφήσει τους Δυτικούς δημοσιογράφους για να μεταβεί στις υποχρεώσεις του τους είπε: «Σήμερα η σκέψη μας πηγαίνει σε όλους εκείνους τους ήρωες που πέθαναν σε ένα δημόσιο κτίριο σφαγμένοι από τους Ρώσους. Αλλά και σε όσους σώθηκαν». Η δημοσιογράφος της Corriere έκλεισε την ανταπόκρισή της με «τον Αρτιομ, έναν στρατιώτη που είχε σκοπιά στον τελευταίο όροφο του κτιρίου τη στιγμή του ρωσικού πλήγματος». Ηρωας ήταν και αυτός: «Βγήκε από τα ερείπια σώος ως εκ θαύματος και επέστρεψε στην υπηρεσία έπειτα από δύο ώρες. Διότι, όπως είπε, “δεν έχουμε άλλη επιλογή εδώ”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...