310
Καρέ από την αποστολή της IAEA, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της, Ραφαέλ Γκρόσι, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια | International Atomic Energy Agency (IAEA)/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Δραματική έκκληση για «ζώνη ασφαλείας» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 22:25
Καρέ από την αποστολή της IAEA, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της, Ραφαέλ Γκρόσι, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
|International Atomic Energy Agency (IAEA)/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Δραματική έκκληση για «ζώνη ασφαλείας» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 22:25

Υπέρ της δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλείας» ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό ρωσική κατοχή, τάχθηκε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Επείγει να ληφθούν προληπτικά μέτρα», τόνισε ο διακρατικός οργανισμός του ΟΗΕ σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

«Οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο και στα περίχωρά του πρέπει να σταματήσουν αμέσως, για να μην προκληθούν νέες ζημιές στις εγκαταστάσεις», συνέχισε το ίδιο κείμενο, στο οποίο επισημαίνονται, εξάλλου, οι «εξαιρετικά αγχωτικές συνθήκες» κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι ουκρανοί εργαζόμενοι, υπό τη διοίκηση των ρώσων στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πυρηνικός σταθμός, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έχει γίνει στόχος βομβαρδισμών, για τους οποίους Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται.

Νωρίτερα την Τρίτη η ρωσική πλευρά κατηγόρησε και πάλι τους Ουκρανούς ότι βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις. «Τις τελευταίες 24 ώρες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν 15 φορές εναντίον της πόλης Ενερχοντάρ και στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Τρεις οβίδες έπεσαν στον χώρο των εγκαταστάσεων και η μία από αυτές εξερράγη κοντά στις δεξαμενές αποθήκευσης νερού, κοντά στον δεύτερο αντιδραστήρα, μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Η ραδιενέργεια παραμένει «εντός των ορίων», διαβεβαίωσε η Μόσχα.

Τη Δευτέρα αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ο δεύτερος εν λειτουργία αντιδραστήρας του σταθμού. Η ΙΑΕΑ εξήγησε ότι μια γραμμή του ηλεκτρικού που συνδεόταν με τον σταθμό αποσυνδέθηκε σκόπιμα, προκειμένου να κατασβηστεί μια πυρκαγιά.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom υποστήριξε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε «από τους βομβαρδισμούς», ενώ η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερετσούκ ζήτησε να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να φύγουν οι άμαχοι που ζουν στην περιοχή γύρω από τον σταθμό.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της ΙΑΕΑ είναι απόρροια της πρόσφατης αποστολής των εμπειρογνωμόνων της υπηρεσίας στη Ζαπορίζια. Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά ως προς τα συμπεράσματα της αποστολής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...