319
Ο Ράντο και ο Χούμπα μάλλον θα δυσκολευτούν να είναι υποψήφιοι... βουλευτές στις εκλογές | MKKP

Ουγγαρία: Πώς ένα… σκυλίσιο κόμμα μπορεί να διώξει τον Ορμπαν – ή να τον κρατήσει στην εξουσία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 17:43
Ο Ράντο και ο Χούμπα μάλλον θα δυσκολευτούν να είναι υποψήφιοι... βουλευτές στις εκλογές
|MKKP

Ουγγαρία: Πώς ένα… σκυλίσιο κόμμα μπορεί να διώξει τον Ορμπαν – ή να τον κρατήσει στην εξουσία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 17:43

Ενα λαμπραντόρ και ένα μπουλντόγκ, που… κατεβαίνουν στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας, μπορεί να αποφασίσουν και την έκβασή τους…

Οσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι ένα ενδεχόμενο! Πρόκειται για το Κόμμα του Σκύλου με τις Δύο Ουρές (MKKP), ένα σατιρικό κόμμα που ιδρύθηκε για πλάκα το 2006 και έχει φτάσει να διεκδικεί το 5% των ψήφων των Ούγγρων για να μπει στη Βουλή.

Ανάμεσα στις προεκλογικές του υποσχέσεις, είναι η δωρεάν μπίρα, η αιώνια ζωή, ένα ουγγρικό εστιατόριο στον Αρη και η παράδοση «μη απαραίτητων» εδαφών της χώρας στους γείτονές της…!

Την πρώτη φορά που κατέβηκε στις εκλογές, είχε έναν υποψήφιο. Τώρα, σχεδιάζει να κατεβάσει 87 υποψήφιους σε πολλές περιφέρειες –αν και είναι μάλλον απίθανο να γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες του Χούμπα, ενός  μπουλντόγκ και του Ράντο, του λαμπραντόρ– και να γίνει ο απρόσμενος παράγοντας που θα αποφασίσει αν ο ακροδεξιός Βίκτορ Ορμπαν παραμείνει στην εξουσία ή χάσει από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που ο 58χρονος Ορμπαν κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές. Κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του, το Fidesz, να προηγείται με 4% και άλλες, πιο πρόσφατες, να υπολείπεται του συνασπισμού Ενωμένοι για την Ουγγαρία, που αποτελείται από οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης, από φιλελεύθερους περιβαλλοντολόγους και σοσιαλδημοκράτες μέχρι συντηρητικούς και με ηγέτη τον 49χρονο Πέτερ Μάρκι-Ζάι.

Οπως γράφουν οι Times, το MKKP έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατεβάσει υποψηφίους σε περιφέρειες όπου οι κύριοι αντίπαλοι είναι κοντά στις δημοσκοπήσεις και η διαφορά τους μπορεί να είναι μερικές εκατοντάδες ψήφοι. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να κόψει ψήφους από την αντιπολίτευση και να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Ορμπαν.

Η τελική απόφαση του κόμματος όμως, δεν είναι ακόμα γνωστή. Ο 42χρονος Γκεργκέλι Κόβατς, ο ηγέτης του… σκυλίσιου κόμματος, είχε πει ότι δεν θα έχει δικούς του υποψήφιους στις αμφίρροπες αναμετρήσεις, αλλά τα μέλη του κόμματος δεν συμφώνησαν.

Στο Facebook πάντως, είναι το πιο δημοφιλές ουγγρικό κόμμα και η καμπάνια του η πιο αστεία και έξυπνη όλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...