406
H πριγκίπισσα διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, Μέτε-Μάριτ ανάβει ένα κερί στην τελετή μνήμης για τα θύματα | Javad Parsa/NTB/via REUTERS

Οσλο: Τελετή μνήμης για τα θύματα της επίθεσης σε γκέι μπαρ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2022, 17:31
H πριγκίπισσα διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, Μέτε-Μάριτ ανάβει ένα κερί στην τελετή μνήμης για τα θύματα
|Javad Parsa/NTB/via REUTERS

Οσλο: Τελετή μνήμης για τα θύματα της επίθεσης σε γκέι μπαρ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2022, 17:31

Η τρομοκρατική επίθεση που έιγνε το Σάββατο στο κέντρο του Οσλο, με δύο νεκρούς και 21 τραυματίες σε ένα γκέι μπαρ και σε μια παμπ, δεν θα δώσει τέλος στον αγώνα για τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου σε μια ελεύθερη και ασφαλή ζωή, δήλωσε την Κυριακή ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η αστυνομία ανέκρινε τον ύποπτο, έναν 42χρονο νορβηγό πολίτη ιρανοκουρδικής καταγωγής, για δεύτερη φορά μετά τη σύλληψή του.

Ο άνδρας αυτός, τον οποίο η αστυνομία χαρακτηρίζει ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή με ψυχική νόσο, κατηγορείται ότι σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε 21 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ημέρα που στο Οσλο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η Παρέλαση Υπερηφάνειας (Oslo Pride).

Μιλώντας στην τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό της νορβηγικής πρωτεύουσας, ο Στέρε είπε ότι η επίθεση μπορεί να οδήγησε στην ματαίωση της παρέλασης, αλλά δεν θα σταματήσει τον αγώνα «κατά των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του μίσους».

Ντυμένος στα μαύρα, ο πρωθυπουργός μίλησε για τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν αυθόρμητα χθες στους δρόμους του Οσλο κουνώντας σημαίες με το ουράνιο τόξο και αφήνοντας λίγα λουλούδια στον τόπο της επίθεσης για να τιμήσουν τα θύματα.

Κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά στην παμπ όπου έγινε η επίθεση, το Σάββατο – Haakon Mosvold Larsen/NTB/via REUTERS

«Στη διάρκεια της ημέρας η πόλη ήταν γεμάτη ανθρώπους που ήθελαν να εκφράσουν την θλίψη και την οργή τους, αλλά και την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους και την βούληση να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει μια ελεύθερη και ασφαλή ζωή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αυτά τα εγκλήματα μας θυμίζουν αυτό. Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Δεν είναι χωρίς κινδύνους. Αλλά θέλουμε να τον κερδίσουμε μαζί», είπε ο πρωθυπουργός στο συγκεντρωμένο πλήθος, ανάμεσα στους οποίους η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ, υπουργοί και επικεφαλής της Εκκλησίας της Νορβηγίας στον καθεδρικό ναό ο οποίος ήταν στολισμένος με τις σημαίες με το ουράνιο τόξο.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι γνώριζαν για τον ύποπτο από το 2015 και ότι το πρόσωπο αυτό ήταν μέλος ενός δικτύου ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Νορβηγία, και μάλιστα τον είχαν ανακρίνει πριν δύο μήνες, αλλά δεν θεωρούσαν ότι είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει βία.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου, Τζον Κρίστιαν Ελντεν, είπε στο δίκτυο TV2, ότι δεν είναι δυνατό να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα σχετικά με τα κίνητρα ή τους λόγους της επίθεσης.

Ο ύποπτος κατηγορείται για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατία. Δεν είναι γνωστό τι απαντάει στις κατηγορίες.

Θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση μέσα στις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας, είπε η αστυνομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...