496
Ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία | REUTERS

Οργή για τις χιλιάδες γυναικοκτονίες στο Μεξικό – Επεισόδια στην πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 11:40
Ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία
|REUTERS

Οργή για τις χιλιάδες γυναικοκτονίες στο Μεξικό – Επεισόδια στην πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 11:40

Ξεχείλισε από την οργή των γυναικών η Πόλη του Μεξικού την Κυριακή, στη διάρκεια της πορείας για την Ημέρα της Γυναίκας.

Ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στην πορεία, όπου γυναίκες και άντρες διαμαρτυρήθηκαν για τις χιλιάδες γυναικοκτονίες των τελευταίων χρόνων στη χώρα και τη βία κατά των γυναικών.

Διαδηλώτρια με συνθήματα γραμμένα στο σώμα της, μπροστά στον καθεδρικό ναό

Στη διαδήλωση έγιναν πολλά επεισόδια, που ξεκίνησαν όταν η πορεία πέρασε από τον καθεδρικό ναό της πόλης, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι άντρες με ξυρισμένα κεφάλια και πανό κατά των αμβλώσεων, που χαιρετούσαν ναζιστικά.

Γυναίκες αστυνομικοί και διαδηλώτριες εν μέσω χημικών στους δρόμους της Πόλης του Μεξικού

Φορώντας πράσινα μαντίλια, που συμβολίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, δεκάδες γυναίκες έσκισαν πανό που εξίσωναν την άμβλωση με τη γυναικοκτονία και τους έβαλαν φωτιά.

Αλλού στο κέντρο της πόλης του Μεξικού, γυναίκες με μαύρες μάσκες και οπλισμένες με σφυριά έσπασαν τα τζάμια ενός αυτοκινήτου, αναποδογύρισαν ένα φορτηγάκι και πυρπόλησαν τις πόρτες πολλών κτιρίων.

Δεκάδες γυναίκες αναποδογυρίζουν ένα βαν

Οι αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 65 άνθρωποι.

Διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον του Προεδρικού Ανακτόρου όπου μένει ο πρόεδρος Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ενώ έγραψαν και συνθήματα, όπως «ο πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για εμάς» και «μισογύνη AMLO», τα αρχικά του ονόματός του.

Διαδηλώτριες προκάλεσαν φθορές σε αυτοκίνητα

Μία από τις βόμβες μολότοφ έπεσε μεταξύ των διαδηλωτών, βάζοντας φωτιά στο παντελόνι μιας φωτογράφου της εφημερίδας El Universal. Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι η φωτογράφος νοσηλεύεται με εγκαύματα δεύτερου βαθμού.

Διαδηλωτές έσπασαν με σφυριά και τον μεταλλικό φράκτη που είχε τοποθετηθεί γύρω από την Τράπεζα του Μεξικού και άναψαν φωτιά.

Στιγμιότυπο από τα επεισόδια

Οι ακτιβίστριες δήλωσαν ότι ήθελαν να εκφράσουν την οργή τους για το κύμα γυναικοκτονιών στο Μεξικό, οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια σημείωσαν αύξηση 137%.

Οπως γράφει το BBC, έχουν περάσει δεκαετίες αδιαφορίας από τις ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές για τις δολοφονίες γυναικών στο Μεξικό και οι γυναίκες της χώρας πλέον έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν δυναμικά.

«Αρκετά» γράφει στον σταυρό μία διαδηλώτρια, αναφερόμενη στις γυναικοκτονίες

«Σκοτώνουν 10 γυναίκες την ημέρα, αυτές που γνωρίζουμε, στη χώρα που ζω όλη μου τη ζωή. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε η δασκάλα προσχολικής ηλικίας Ντανιέλα Γκαρσία, 33 ετών.

Αποψη από τη συγκέντρωση

Τη Δευτέρα, εκατομμύρια γυναίκες θα συμμετέχουν σε γενική απεργία σε ολόκληρο το Μεξικό, η πρώτη στην ιστορία της χώρας που απευθύνεται μόνο σε γυναίκες.

Γυναίκες με πανό στην πορεία
Αντρες και γυναίκες μπροστά στις φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...