248
Ο χοντρός βρετανοϊρλανδός μαφιόζος Τζόνι Μόρισεϊ με χειροπέδες, μέσα στο σπίτι του στη Μάλαγα της Ισπανίας | Guardia Civil / YouTube

Ολοι οι αστυνόμοι της Γης έπεσαν πάνω σε έναν μαφιόζο

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2022, 11:24
Ο χοντρός βρετανοϊρλανδός μαφιόζος Τζόνι Μόρισεϊ με χειροπέδες, μέσα στο σπίτι του στη Μάλαγα της Ισπανίας
|Guardia Civil / YouTube

Ολοι οι αστυνόμοι της Γης έπεσαν πάνω σε έναν μαφιόζο

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2022, 11:24

Την περασμένη Δευτέρα συνελήφθη στην Ισπανία ένας επιφανής αστέρας του υποκόσμου, «ο βασιλιάς του ξεπλύματος μαύρου χρήματος» όπως έγραψαν τα διεθνή Μέσα, κάποιος Βρετανοϊρλανδός Τζόνι Μόρισεϊ.

Η σύλληψη του παχύσαρκου μαφιόζου έγινε στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας από την ισπανική Χωροφυλακή, την Guardia Civil, σε συνεργασία με την Europol. Η δεύτερη φρονεί ότι ο συλληφθείς, μέσα σε ενάμιση χρόνο μόλις, ξέπλυνε χρήματα προερχόμενα από λαθρεμπόριο κοκαΐνης, αξίας 200 εκατ. ευρώ, μέσω επιχείρησης-βιτρίνας.

Η επιχείρησή του είναι η ποτοποιία Nero Drinks που εφοδιάζει ισπανικά μπιτς μπαρ, «απλώστρες», κ.λπ. με τη μοδάτη βότκα «Nero».

Το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος το έκανε για λογαριασμό ιρλανδών μαφιόζων, της φαμίλας Κίναχαν, μάλιστα με τρόπους περίεργους, πέραν των κλασικών «βιτρινών».

Ο Μόρισεϊ χρησιμοποιούσε με καπατσοσύνη το underground τραπεζικό σύστημα «hawala», μεσανατολίτικης προέλευσης, που συνίσταται στην εικονική μεταφορά χρήματος.

Οι ειδικοί λένε ότι κάτι ανάλογο κάνουν μόνο οι πραγματικά μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις, τύπου ναπολιτάνικης Καμόρα.

Το εύρος της δραστηριότητας του Μόρισέϊ και των ιρλανδών αφεντικών του ήταν παγκόσμιο, είπαν οι της Europol.

Η «βιτρίνα» με τις βότκες λειτούργησε λόγω τουρισμού καθ’ ότι γινόταν τζίρος, όμως το κόλπο κάλυψε τα έσοδα από το ναρκεμπόριο μέχρις ενός σημείου και η φούσκα έσκασε.

«Πιάστηκαν», εξήγησε και η ισπανική Χωροφυλακή, «επειδή η επιχείρησή τους δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει τον τρόπο ζωής τους».

Χαρακτηριστικό της αστυνομικής κινητοποίησης ήταν η πολυεθνική συμμετοχή στην επιχείρηση σύλληψης του μαφιόζου: η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος της Βρετανίας, από άνδρες της Ιρλανδικής Αστυνομίας, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, της Ολλανδικής Αστυνομίας και του Σώματος Οικονομικού Εγκλήματος της Europol.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...