222
| Shutterstock

Ολλανδία: Παραιτείται η κυβέρνηση Ρούτε λόγω Μεταναστευτικού

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 22:40
|Shutterstock

Ολλανδία: Παραιτείται η κυβέρνηση Ρούτε λόγω Μεταναστευτικού

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 22:40

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα υποβάλει την παραίτηση του υπουργικού του συμβουλίου, καθώς δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, μετέδωσε την Παρασκευή το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Το ANP επικαλείται πηγές που ανέφεραν ότι η τέταρτη κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρούτε κατέρρευσε καθώς δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει πώς να περιορίσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία, έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός διαλύθηκε μετά από πρόταση του συντηρητικού κόμματος του Ρούτε, του VVD, για να περιοριστεί η ροή των αιτούντων άσυλο στη χώρα, καθώς τα δύο μικρότερα κόμματα αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ρούτε ζήτησε να υποστηριχθεί η πρόταση να περιοριστεί η είσοδος για τα παιδιά των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και να αναγκαστούν οι οικογένειες να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν μπορέσουν να ενωθούν.

Αιτήματα για σχόλιο επί των εξελίξεων από το γραφείο του Ρούτε έμειναν αναπάντητα το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, αναμενόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να τοποθετηθεί αναλυτικά.

Επισημαίνεται πως οι αιτήσεις ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο πέρυσι σε περισσότερες από 46.000 με την κυβέρνηση να έχει προβλέψει ότι μπορεί να αυξηθούν σε περισσότερες από 70.000 αυτή τη χρονιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...