966
Αποστολή με C-130 αμυντικού υλικού στην Ουκρανία | INTIMEnews

Οικονόμου: Εθνική προτεραιότητα η Αμυνα – Διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί δεν συγχωρούνται

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 13:30
Αποστολή με C-130 αμυντικού υλικού στην Ουκρανία
|INTIMEnews

Οικονόμου: Εθνική προτεραιότητα η Αμυνα – Διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί δεν συγχωρούνται

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 13:30

Δεν αρκεί να καταδικάζουμε αλλά οφείλουμε  ευθυγραμμισμένοι  με τους εταίρους και τους συμμάχους μας να στηρίζουμε κυρώσεις, να υποστηρίζουμε έμπρακτα τον λαό της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,  απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στους Ουκρανούς

Η στάση της χώρας μας όπως και των άλλων συμμάχων μας να αποστείλει αμυντικό υλικό και βοήθεια είναι συμβατή με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, παρατήρησε ο κ. Οικονόμου, δεν γίνεται να παίρνουμε αποστάσεις και να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανατοποθετεί την πραγματικότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε άλλαξε ραγδαία στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών και φαίνεται ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ανάγκη λοιπόν να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Ευρώπη, σημείωσε χαρακτηριστικά, έχοντας πλούσια ιστορική εμπειρία δεν επαναπαύεται και δείχνει το απαιτούμενο πολιτικό και ηθικό σφρίγος για να διατηρήσει το πολιτισμικό κεκτημένο της. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε τις θέσεις αυτές τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας.

«Διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται»

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατυπωμένες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και υπενθύμισε τις θέσεις αρχής της Ελλάδας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών και τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται δεκτός σε καμία των περιπτώσεων, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον ουκρανό πρόεδρο και στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα, ανάμεσα τους και εκείνες για τους ομογενείς μας που έπεσαν νεκροί από ρωσικά πυρά, όπως το έντονο διάβημα στον ρώσο πρέσβευτή στην Ελλάδα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Νεκροί άλλοι δύο ομογενείς

Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι δύο ακόμα έλληνες ομογενείς σκοτώθηκαν από νέο βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, έξω από τη Μαριούπολη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από ρωσικά πυρά στους 12 (μετά τους βομβαρδισμούς του Σαββάτου σε Σαρτανά και Μπουγάς). Η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις τελευταίες προσβλητικές ανακοινώσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο, καθώς όπως είπε, έχει ήδη απαντήσει (εδώ) το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθοδόξους ομογενείς. Να το θυμόμαστε το πράγμα αυτό. Και αυτά που είπε η ρωσική πρεσβεία είναι ψευδείς ειδήσεις. Έχουμε αποδείξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για δικαίωση των θέσεων των ευρωπαίων ηγετών και μεταξύ αυτών και του Πρωθυπουργού, για να υπογραμίσει  ότι οι εξελίξεις στο Ουκρανικό αποδεικνύουν ότι η Αμυνα όχι μόνο είναι αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα.

Διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται, παρατήρησε και επανέλαβε ότι η ασφάλεια σε κάθε επίπεδο είναι το μέγιστο ζητούμενο και η απόλυτη προτεραιότητα.

Η  χώρα μας, επεσήμανε ο εκπρόσωπος,  είχε διορατικότητα όπως και στην περίπτωση της αντιμετώπισης της πανδημίας, κινήθηκε γρήγορα και προχώρησε εγκαίρως σε δράσεις που οι καιροί κελεύουν.

Χαρακτήρισε εξάλλου πολύ σημαντική την υιοθέτηση της πρότασης του Πρωθυπουργού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για λήψη μέτρων στον τομέα της ενέργειας.

Απάντηση στην αντιπολίτευση

Οπως προναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

«Οφείλουμε να είμαστε καθαρά και ανυποχώρητα σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του διεθνούς Δικαίου. Αυτό σημαίνει όχι μόνο να καταδικάζουμε αλλά και στηρίζουμε κυρώσεις, όπως κάνουν οι συμμαχοί μας, να υποστηρίζουμε έμπρακτα τον λαό της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η στάση της χώρας μας όπως και των άλλων συμμάχων μας να αποστείλει αμυντικό υλικό και βοήθεια είναι συμβατή με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

«Η χώρα μας πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Θα περιμένουμε τη συνεδρίαση και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε», αρκέστηκε να πει ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποστείλουν μαχητικά τους στην Πολωνία.

Σε άλλη ερώτηση για την αποχώρηση του έλληνα πρεσβευτή από το Κίεβο, ο εκπρόσωπος ήταν σαφής:

«Για τον πρέσβη μας στο Κίεβο επικοινώντας με το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφάλειας για να παραμείνει στην πόλη και να κάνει τη δουλειά του, ζήτησε άδεια να φύγει, του δόθηκε. Συνεχίζουν να βρίσκονται στην Οδυσσό και την Μαριούπολη οι προξενικές μας Αρχές και να είναι ανοιχτά τα προξενεία μας και να λειτουργούν οι πρεσβείες».

Οσον αφορά τέλος τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, ο Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε πως έχει φτάσει στην Ελλάδα περιορισμένος αριθμός προσφύγων και με βάση τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν μπορούν να έρχονται στη χώρα, για περιορισμένο αριθμό ημερών.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα με απόφαση της ΕΕ, θα ενεργοποιηθούν διατάξεις που θα τους δίνουν τη δυνατότητα για 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού κατανομής των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες τους».

Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, «θα λάβει όλα τα μέτρα ώστε οι Ουκρανοί να έχουν τη φιλοξενία και την μεταχείριση που πρέπει να έχουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...