380
Ο Πάουελ κατά την επίσημη παρουσίαση από τον αμερικανό πρόεδρο | REUTERS/Carlos Barria

Ο Τζερόμ Πάουελ εκλεκτός του Τραμπ για το τιμόνι της Fed

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2017, 22:24
Ο Πάουελ κατά την επίσημη παρουσίαση από τον αμερικανό πρόεδρο
|REUTERS/Carlos Barria

Ο Τζερόμ Πάουελ εκλεκτός του Τραμπ για το τιμόνι της Fed

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2017, 22:24

Αλλον έναν εκατομμυριούχο επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για μια κορυφαία θέση στο σύστημα εξουσίας της Ουάσιγκτον το οποίο προεκλογικά ήθελε να απαλλάξει από τέτοια φαινόμενα. Πρόκειται για τον Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος από τον Φεβρουάριο, αν εγκριθεί ο διορισμός του, θα αναλάβει την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Federal Reserve.

Ο 64χρονος Πάουελ θα αντικαταστήσει την Τζάνετ Γέλεν, η τετραετής θητεία της οποίας στη διοίκηση της Fed εκπνέει επισήμως στις 3 Φεβρουαρίου 2018.

Παρουσιάζοντας τον Πάουελ είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι είναι «δυνατός, αφοσιωμένος στη δουλειά και έξυπνος», ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Γερουσία των ΗΠΑ θα επικυρώσει σύντομα την επιλογή του.

Από την πλευρά του ο Πάουελ επαίνεσε την Γέλεν και τον προκάτοχό της Μπεν Μπερνάνκι, οι πολιτικές των οποίων σε μεγάλο βαθμό βοήθησαν τις ΗΠΑ να ανακάμψει μετά την κρίση του 2008 και ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την «εξαιρετική ευκαιρία» που του έδωσε να προσφέρει από αυτήν τη θέση.

Ο Πάουελ εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί για το «τιμόνι» της Fed από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, λόγω της εμπειρίας του, αλλά και της ευρείας στήριξης που απολαμβάνει στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Fed από το 2012, ενώ ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επί διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους.

Ο Guardian σημειώνει ότι οι θέσεις του Πάουελ δεν διαφέρουν πολύ από τις θέσεις της Γέλεν, αλλά προσθέτει ότι προέρχεται από το περιώνυμο 1% των πλουσιότερων, χωρίς οι περγαμηνές του να συγκρίνονται με αυτές της Γέλεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα είναι ο πρώτος μετά από πολλές δεκαετίες χωρίς διδακτορικό στα οικονομικά (έχει σπουδάσει στη Νομική).

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι εκτιμούν ότι θα είναι πιο πρόθυμος στο να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν, στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής θα εγγυηθεί τη συνέχεια της υφιστάμενης στρατηγικής, βαδίζοντας εν πολλοίς στα βήματα της προκατόχου του.

Αν και γενικά ήταν αναμενόμενο ότι θα καταλάβει τη θέση, ο Τραμπ έδωσε έναν αέρα ριάλιτι σόου στην επιλογή, λέγοντας προ ημερών ότι «υπάρχει αγωνία για το ποιον θα επιλέξω, έχω όμως κάποιον στο μυαλό μου και νομίζω ότι όλοι θα εντυπωσιαστούν».

Είχε ζητήσει μάλιστα τις γνώμες άλλων ρεπουμπλικανών να «ψηφίσουν» δια ανατάσεως τον Πάουελ ή τον οικονομολόγο Τζον Τέιλορ, ο οποίος επίσης περιλαμβανόταν στα ονόματα που ακούγονταν για τη θέση. Την ίδια στιγμή, άφηνε να αιωρείται το ενδεχόμενο ότι θα διατηρήσει τη Γέλεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...