520
Πρωτοσέλιδο της Repubblica με την Ουκρανή τραυματισμένη (αριστερά) και φωτογραφία της γυναίκας χωρίς τραύματα (δεξιά) | Repubblica

«Οι Ρώσοι χτυπούν ακόμα την Ουκρανή που τραυμάτισαν»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 20:17
Πρωτοσέλιδο της Repubblica με την Ουκρανή τραυματισμένη (αριστερά) και φωτογραφία της γυναίκας χωρίς τραύματα (δεξιά)
|Repubblica

«Οι Ρώσοι χτυπούν ακόμα την Ουκρανή που τραυμάτισαν»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 20:17

«Η Ουκρανή της συμβολικής φωτογραφίας του πολέμου θεραπεύτηκε στο Λονδίνο, ωστόσο ακόμη της επιτίθενται τα ρωσικά τρολ λέγοντας ότι είναι ηθοποιός» έγραψε στη Repubblica o Ενρίκο Φραντσεσκίνι αναφερόμενος σε ένα άτομο το πρόσωπο του οποίου έγινε σημαία για τα Δυτικά Μέσα τις πρώτες ημέρες της ρωσικής «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Ο συντάκτης της Repubblica έγγραψε επίσης ότι «όχι μόνο την τραυμάτισαν οι Ρώσοι την Ουκρανή Ολένα Κιρίλο, την προσβάλλουν κιόλας». Και θύμισε τα γεγονότα όπως τα είχε παρουσιάσει εκείνες τις ημέρες η εφημερίδα στην οποία εργάζεται: «Το πρόσωπό της ήταν καταματωμένο εξαιτίας βομβαρδισμού και έκανε τον γύρο του κόσμου. Χάρη σε καμπάνια της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η 41 ετών δασκάλα από το Κίεβο, προσωρινά τυφλωμένη από τις βόμβες της Μόσχας, μεταφέρθηκε σε λονδρέζικο εξειδικευμένο νοσοκομείο για νοσηλεία.

»Πλέον ανέκτησε την όρασή της. Μόλις όμως ανέβασε μία φωτογραφία της στα σόσιαλ μίντια, στην οποία εικονιζόταν η ίδια χαμογελαστή με φόντο το Μπιγκ Μπεν και το Κοινοβούλιο, μία ορδή τρολ του Κρεμλίνου της επιτέθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας ότι τα τραύματά της ήταν σκηνοθετημένα ή ακόμα και ότι δεν υπάρχει». Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του ιταλικού Μέσου παρέθεσε δηλώσεις της ίδιας της Ουκρανής.

«Αν κάποιοι λένε ότι είμαι ηθοποιός σε διατεταγμένη υπηρεσία, ότι λέω ψέματα, μακάρι να περπατούσαν λίγο με τα παπούτσια μου και να δοκίμαζαν ό,τι ένιωσα. Δεν δίνω σημασία στα ψέματα, δεν εύχομαι σε κανέναν να βιώσει εμπειρίες σαν τη δική μου ή τα βάσανα που υπέστη ο λαός μου, αλλά είμαι πραγματικός άνθρωπος. Το Twitter και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να αποτρέψουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων». Οπως και έγινε τελικά, αφού το Twitter αφαίρεσε τα ενοχλητικά για την Ουκρανή tweets, εκείνα που χαρακτήριζαν την ιστορία της ψεύτικη. Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ του βρετανικού εντύπου Mail in Sunday.

Ενα από τα tweets που εξαφανίστηκαν ήταν του Αλεξάντρ Αλίμοφ, μέλους της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη. «Ηταν ο πρώτος που μίλησε για μια συνωμοσία του Κιέβου» έγραψε ο Φραντσεσκίνι. «Να τι είχε γράψει ο Ρώσος: ‘‘Τα Δυτικά Μέσα διαφημίζουν μια φωτογραφία κάποιας υποτιθέμενης Ουκρανής με εντελώς αφύσικα τραύματα και ψεύτικο αίμα. Τώρα αποδεικνύεται ότι αυτή η κυρία είναι μέλος του 72ου ουκρανικού τάγματος, του Κέντρου Κυβερνοπολέμου και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων. Μην πιστεύετε τέτοιες ανοησίες’’».

Και συνέχισε ο Φραντσεσκίνι: «Σε άλλη ανάρτηση, το Νο2 της ρωσικής πρεσβείας δημοσίευσε μία φωτογραφία μίας γυναίκας αρτιμελούς και αλώβητης, τραβηγμένη δύο μέρες μετά τον εν λόγω βομβαρδισμό, υποστηρίζοντας ότι ήταν η Ολένα. Δεν της έμοιαζε καθόλου». Κατόπιν συμβουλεύτηκε και κάποια Νίνα Γιάνκοβοιτς, η οποία «εξειδικεύεται στη ρωσική παραπληροφόρηση». Πρόκειται για κάποια αμερικανίδα ερευνήτρια, ηλικίας 33 ετών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ρώσοι προπαγανδιστές ισχυρίζονται ότι τα θύματα του πολέμου είναι ηθοποιοί που έχουν προσληφθεί για τον ρόλο του θύματος» είπε η Αμερικανίδα στη Repubblica. «Αυτές οι ψεύτικες ειδήσεις αναπαράγονται από θεωρητικούς συνωμοσίας στη Δύση, έτσι ενισχύουν τα ψέματα του Πούτιν». Ο ιταλός συνέχισε μόνος του: «Τον περασμένο Μάιο οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν στη Ρωσία την ύπαρξη ‘‘εργοστασίου τρολ’’, το οποίο ειδικεύεται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων στον κυβερνοχώρο. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, λέει το Twitter, περισσότερα από 75.000 προφίλ έχουν αφαιρεθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παραβιάσεις των κανόνων για τις ψεύτικες ειδήσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...