421
Μια όρκα κουβαλά το νεκρό μωρό της στο στόμα της | Center for Whale Research

Οι πιο ταξιδιάρες όρκες… έβερ έφτασαν στη Σικελία

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 20:18
Μια όρκα κουβαλά το νεκρό μωρό της στο στόμα της
|Center for Whale Research

Οι πιο ταξιδιάρες όρκες… έβερ έφτασαν στη Σικελία

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 20:18

Μια οικογένεια φαλαινών, που σόκαρε τους ειδικούς κάνοντας το ταξίδι των σχεδόν πέντε χιλιάδων χιλιομέτρων από την Ισλανδία έως την Γένοβα, έκανε και πάλι την εμφάνιση της κοντά στη Σικελία.

Οι τρεις φάλαινες, παρότι πέφτουν στην κατηγορία των δολοφόνων, ήταν αρκετά φιλικές. Βρέθηκαν στο στενό που χωρίζει την Μεσσήνη από την ηπειρωτική Ιταλία και φαίνεται να έψαχναν για τροφή, ενώ έπαιξαν και ένα μικρό παιχνίδι με έναν ψαρά. Ο Σιμόνε Βαρτούλι βιντεοσκόπησε την συνάντηση του με τις όρκες, που έγιναν και επίσημα οι πρώτες του είδους τους που εθεάθησαν στο συγκεκριμένο κομμάτι θάλασσας.

«Επαιζαν μαζί μου, ήταν απίστευτο και ιστορικό», είπε στους Times του Λονδίνου ο Βαρτούλι, που εντόπισε την οικογένεια, παρακολουθώντας τη θάλασσα από ψηλά. «Φώναζα τόσο δυνατά που νομίζω πως τρόμαξα κάποιους ανθρώπους».

Το πέρασμα τους από την γειτονική μας χώρα δεν είναι παρά άλλη μια στάση στο μεγάλο ταξίδι τους, που άρχισε από την Ισλανδία. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποιοι ήταν οι ενδιάμεσοι τους σταθμοί, αλλά γνωρίζουμε ότι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά από μήνες λίγο έξω από την Γένοβα, την πρώτη Δεκεμβρίου.

«Αν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι οι ίδιες φάλαινες και έχουν κολυμπήσει άλλα 800 χιλιόμετρα από την Γένοβα στην Σικελία, τότε θα έχουν σπάσει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μετακίνηση φάλαινας, που προηγουμένως το κατείχε μια όρκα που πήγε από τον Καναδά έως τις Αζόρες», δηλώνει η ιδρυτής ενός οργανισμού για την προστασία του απειλούμενου είδους.

Το ταξίδι των 5.200 χιλιομέτρων που έκαναν οι όρκες

Ομως, η βόλτα των πέντε φαλαινών στις ευρωπαϊκές θάλασσες δεν ήρθε χωρίς κόστος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Γένοβα, η ενήλικας θηλυκή φάλαινα φαινόταν να κρατάει για μέρες στο στόμα της ένα νεκρό φαλαινάκι, που δεν είχε καν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του, ενώ ένα άλλο από τα μικρά έδειχνε πολύ αδύναμο. Οταν έφτασαν στην Σικελία η οικογένεια ήταν, πλέον, τριμελής.

Η ιστορία της μητέρας, που πιθανότατα έχασε και ένα ακόμη παιδί στην Ισλανδία, έφτασε στα αυτιά πολλών ανθρώπων, που μετά από μια διαδικτυακή ψηφοφορία την ονόμασαν Ζήνα.

Οι φάλαινες-δολοφόνοι συνηθίζουν να κυνηγούν κοντά στο Στενό του Γιβραλτάρ, αλλά σπάνια φτάνουν μέχρι την Ιταλία, με την τελευταία εμφάνιση όρκας στην Γένοβα να χρονολογείται το 1985.

Είναι πιθανόν να βρίσκονται στην Μεσόγειο για να βρουν τροφή, λογικά τόνους, προτού γυρίσουν πίσω. Οποιος και να είναι ο λόγος της επίσκεψης τους στα μέρη μας, οι ειδικοί προειδοποιούν πως καλό θα ήταν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, μιας και κινδυνεύουν όντας στο πολυσύχναστο από σκάφη Στενό της Μεσσήνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...