755
Τις τελευταίες ώρες οι λογαριασμοί των Ουκρανών στα social media γέμισαν με δεκάδες ερασιτεχνικά βίντεο από την απελευθέρωση πόλεων και χωριών που είχαν βρεθεί υπό ρωσική κατοχή | Twitter

Εκταση 3.000 τ.χλμ. ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί – Με εκτεταμένους βομβαρδισμούς απάντησε η Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2022, 14:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/09/2022, 22:00
Τις τελευταίες ώρες οι λογαριασμοί των Ουκρανών στα social media γέμισαν με δεκάδες ερασιτεχνικά βίντεο από την απελευθέρωση πόλεων και χωριών που είχαν βρεθεί υπό ρωσική κατοχή
|Twitter

Εκταση 3.000 τ.χλμ. ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί – Με εκτεταμένους βομβαρδισμούς απάντησε η Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2022, 14:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/09/2022, 22:00

Από τις αρχές του μήνα και μέχρι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής πλευράς. Την ίδια στιγμή, το Κίεβο γνωστοποιούε ότι βρισκόταν κοντά στην ανακατάληψη της πόλης Ιζιούμ.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε, πάντως, ότι οι δυνάμεις της δεν υποχωρούν παρά ότι ανασυντάσσονται ενώ υποστήριξε ότι κατάφερε και να πλήξει θέσεις των Ουκρανών, παρά τις διαφαινόμενες ήττες επί του πεδίου.

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα επανήλθαν υπό ουκρανικό έλεγχο. Γύρω από το Χάρκοβο, προωθούμαστε όχι μόνο προς το νότο και προς την ανατολή αλλά και προς τον βορρά», δήλωσε αρχικά ο διοικητής του ουκρανικού στρατού στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, αναφερόμενος στην αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει η Ουκρανία στο βορειοανατολικό μέτωπο.

«Απέχουμε 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα (σ.σ. με τη Ρωσία)», προσέθεσε, και διαβεβαίωσε ότι «η Ουκρανία συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη κατεχόμενα από τη Ρωσία».

«Η απελευθέρωση εδαφών στις περιφέρειες του Κουπιάνσκ», η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί από ουκρανικά ΜΜΕ, «και Ιζιούμ στην περιοχή του Χαρκόβου είναι σε εξέλιξη», δήλωσε με τη σειρά του το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τη 200ή ημέρα της σύγκρουσης.

Η πτώση του Ιζιούμ, εφόσον επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις αφότου απωθήθηκαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άφησαν πίσω τους τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό τους, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο τα πρακτορεία Reuters και AFP.

Οι ουκρανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την ανακατάληψη του Ιζιούμ, όμως ο προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας, ο Αντριι Γέρμακ, ανάρτησε μια φωτογραφία με στρατιώτες στα περίχωρα της πόλης και ένα emoji που εικονίζει σταφύλια –το όνομα της πόλης σημαίνει «σταφίδα».

Στο μεταξύ, και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν την Κυριακή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πράγματι συνεχίζουν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου τις τελευταίες ώρες. Η Ρωσία πιθανόν έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή, αλλά οι εχθροπραξίες συνεχίζονται γύρω από τις πόλεις Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την προηγουμένη, το Σάββατο το βράδυ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε «περί τα 2.000 χιλιόμετρα εδάφους» κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, και έστειλε το μήνυμα ότι ο ρωσικός στρατός έπραξε ορθά τρεπόμενος σε φυγή:

«Τις τελευταίες ημέρες, ο ρωσικός στρατός μας δείχνει το καλύτερο που έχει: την πλάτη του. Αλλωστε, η σωστή επιλογή γι’ αυτούς είναι να τραπούν σε φυγή».

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ολέχ Ζντάνοφ εκτίμησε ότι οι νίκες αυτές ίσως ανοίξουν τον δρόμο για την προώθηση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Λουγκάνσκ. «Αν δείτε τον χάρτη, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η αντεπίθεση θα συνεχιστεί προς την κατεύθυνση του Σβάτοβο-Στάρομπελσκ και του Σεβεροντονέτσκ-Λισίτσανσκ», σημείωσε.

Μόσχα: Ο ρωσικός στρατός πλήττει θέσεις των Ουκρανών στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν θέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου με πλήγματα ακριβείας, υποστήριξε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Σε αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι τα πλήγματα αυτά εκτελούνται από αερομεταφερόμενες δυνάμεις, από πυραύλους και από το πυροβολικό.

Το πρακτορείο Reuters, που αναμετέδωσε την ανακοίνωση, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την επαρχία του Χαρκόβου, υποστήριξε ότι «χιλιάδες» άνθρωποι έφυγαν προς τη Ρωσία το τελευταίο 24ωρο λόγω των σφοδρών συγκρούσεων.

Οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν στέγη σε συγγενείς και φίλους που ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ. «Σήμερα, 1.342 άνθρωποι φιλοξενούνται σε 27 προσωρινά κέντρα στέγασης στην περιοχή. Γενικά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε, εξηγώντας ότι μετά το μεσημέρι δεν υπήρχαν πλέον μεγάλες ουρές ανθρώπων στα σύνορα, σε αντίθεση με τη χθεσινή «δύσκολη νύχτα», όπως τη χαρακτήρισε.

Διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στο Χάρκοβο και το Ντνιπροπετρόφσκ

Αργότερα την Κυριακή, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της περιφέρειας του Χαρκόβου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν στρατηγικής σημασίας υποδομές, κατά τον κυβερνήτη της περιοχής.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής χτύπησαν ζωτικής σημασίας υποδομές στην πόλη και την περιφέρεια του Χαρκόβου», έγραψε στο Telegram ο Ολεγκ Σινεχούμποφ. «Σε πολλά κατοικημένα κέντρα δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και υδροδότηση. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στους τόπους των επιθέσεων αυτών και οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων αντιμετωπίζουν τις φωτιές».

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ενεργειακές υποδομές και στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ της κεντρικής Ουκρανίας, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές πόλεις, κατά τον εκεί τοπικό κυβερνήτη.

«Ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι Ρώσοι χτύπησαν ενεργειακές υποδομές. Δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τις ήττες επί του πεδίου της μάχης», έγραψε στο Telegram ο Βαλεντίν Ρεζνισένκο. «Θα τα καταφέρουμε. Ολες οι υπηρεσίες επιχειρούν. Θα αποκαταστήσουμε τα πάντα το συντομότερο δυνατόν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...