709
Οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ ξεχύθηκαν στις παραλίες μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και τον ερχομό του καύσωνα | REUTERS/Amir Cohen

Οι Ισραηλινοί ανησυχούν για δεύτερο κύμα και παίρνουν ξανά μέτρα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 15:35
Οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ ξεχύθηκαν στις παραλίες μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και τον ερχομό του καύσωνα
|REUTERS/Amir Cohen

Οι Ισραηλινοί ανησυχούν για δεύτερο κύμα και παίρνουν ξανά μέτρα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 15:35

«Επιστρέψτε στην κανονικότητα, πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ, ένα ποτήρι μπίρα… διασκεδάστε», προέτρεψε τους Ισραηλινούς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου την προηγούμενη εβδομάδα και εκείνοι ακολούθησαν πιστά την πρόταση του πρωθυπουργού τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα της πατρίδας τους.

Καθώς όμως τα παιδιά άρχισαν να επιστρέφουν στα σχολεία και τα εστιατόρια να στρώνουν ξανά τα τραπέζια τους, οι περισσότεροι Ισραηλινοί σταμάτησαν (εκούσια ή ακούσια) να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και να υπόκεινται μαζικά και συστηματικά σε τεστ ανίχνευσης του ιού. Αποτέλεσμα: αμέσως σημειώθηκε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου το Ισραήλ «ξεπέρασε μια κόκκινη γραμμή» σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Jerusalem Post, καθώς μέσα σε 24 ώρες περισσότεροι από 100 άνθρωποι διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και τώρα οι Ισραηλινοί φοβούνται μην τυχόν χρειαστεί να κλειστούν εκ νέου στα σπίτια τους.

Μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα ο Ιλάι Γουάξμαν, καθηγητής στο Weizmann Institute of Science και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε την πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας για την έξοδο των ισραηλινών πολιτών από τα σπίτια τους, που αποδέχτηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, η στρατηγική που είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν ώστε να μη χάσουν εκ νέου την ελευθερία τους οι Ισραηλινοί και, κυρίως, να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα Covid-19, έγκειται στο τρίπτυχο «έλεγχοι – ανίχνευση – απομόνωση».

«Η ιδέα είναι η εξής: εντοπίζουμε κάποιον με συμπτώματα, τον ελέγχουμε και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Εάν είναι θετικός, περνάμε στο στάδιο ανίχνευσης. Πρέπει να εντοπιστούν όλα τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μετά να απομονωθούν και να υποβληθούν επίσης σε τεστ. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε 48 ώρες. Και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Πρέπει να είμαστε κατά 80% ακριβείς στον εντοπισμό των επαφών», εξήγησε ο ισραηλινός ειδικός.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουν οι ισραηλινοί πολίτες για να αποτρέψουν ένα νέο κύμα και μια νέα περίοδο εγκλεισμού και παύσης της οικονομίας, είναι να συνεχίσουν να ελέγχονται μαζικά και συστηματικά

Οσον αφορά την ανίχνευση των επαφών όλων όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό, επισήμανε πως θα πρέπει να αξιοποιούνται, πέρα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων, τεχνολογίες εντοπισμού κινητών τηλεφώνων, αρχεία συστημάτων παρακολούθησης, ακόμα και τα δεδομένα των ηλεκτρονικών συναλλαγών των πολιτών.

Σημαντικό ρόλο στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος στο Ισραήλ εκτιμάται πως θα διαδραματίσει και η η ειδική εφαρμογή (HaMagen) που αναπτύχθηκε έπειτα από αίτημα του ισραηλινού υπουργείου Υγείας και ενημερώνει τους πολίτες (όσους την έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους) εάν ήρθαν σε επαφή με κάποιον που διαγνώστηκε στη συνέχεια θετικός στον ιό. Ζωτικής σημασίας θεωρείται φυσικά και η συμβολή των στελεχών της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, δεδομένου ότι κατά το ξέσπασμα της επιδημίας μέσω ειδικών συστημάτων εντοπισμού κινητών τηλεφώνων κατάφεραν να εντοπίσουν περί το 1/3 των κρουσμάτων, περισσότερους από 4.000 ανθρώπους.

Ομως το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουν οι ισραηλινοί πολίτες ώστε να αποτρέψουν ένα νέο κύμα και μια νέα περίοδο εγκλεισμού και παύσης της οικονομίας, είναι να συνεχίσουν να ελέγχονται μαζικά και συστηματικά, με τον ισραηλινό ειδικό να υπογραμμίζει πως οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την πραγματοποίηση έως και 10.000 τεστ την ημέρα, στην περίπτωση εκδήλωσης ενός δεύτερου κύματος. 

Πάντως το Σάββατο, μετά την άρση των μέτρων, παρότι πραγματοποιήθηκαν λιγότερα από 2.000 τεστ ανίχνευσης, διαγνώστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι θετικοί στο ιό και αυτό είναι αναμφίβολα ανησυχητικό. Ακολουθώντας την ίδια στρατηγική, οι Νοτιοκορεάτες έχουν φτάσει στο σημείο να πραγματοποιήσουν έως και 20.000 τεστ μέσα σε μία ημέρα, αποστέλλοντας τα αποτελέσματα στους ενδιαφερόμενους μέσα σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας αποδέχτηκε κατ’ αρχάς το τρίπτυχο «έλεγχοι – ανίχνευση – απομόνωση» ως βασική στρατηγική της χώρας για την αποτροπή ενός δεύτερου κύματος και μιας νέας καραντίνας, ενώ τώρα αναμένεται η τελική έγκριση της πρότασης.  Ο καθηγητής Γουάξμαν θέλησε επίσης να επισημάνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποτελεί τόσο ένδειξη ενός νέου δεύτερου επερχόμενου κύματος, όσο απόδειξη ότι ο ιός δεν έφυγε ποτέ.

«Οταν η κοινωνία και η οικονομία αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά, θα σημειωθούν νέες εξάρσεις. Το ζήτημα όσον αφορά ένα δεύτερο κύμα Covid-19 σχετίζεται κυρίως με την ικανότητά μας να περιορίσουμε γρήγορα την αύξηση των κρουσμάτων. Ο στόχος είναι ένας: να προστατέψουμε τους πολίτες μας δίχως να χρειαστεί να κλειστούν ξανά μελλοντικά στα σπίτια τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News