344
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη | REUTERS

Ο Τραμπ λέει ότι η Κάμαλα Χάρις δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ – το ίδιο έλεγε και για τον Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 16:42
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη
|REUTERS

Ο Τραμπ λέει ότι η Κάμαλα Χάρις δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ – το ίδιο έλεγε και για τον Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 16:42

Αμέσως όταν έγινε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκίνησαν την εκστρατεία λάσπης εναντίον της, εφευρίσκοντας διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, κάτι που βέβαια ήταν αναμενόμενο.

Εννέα χρόνια μετά το παραμύθι που είχε εφεύρει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι δήθεν δεν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε την ίδια θεωρία συνωμοσίας για την Χάρις.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Χάρις δεν έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία επειδή τάχα δεν έχει γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος.

Η Χάρις βέβαια, έχει γεννηθεί στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας το 1964. Η μητέρα της ήταν Ινδή και ο πατέρας της Τζαμαϊκανός. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι γονείς της τότε είχαν αποκτήσει καθεστώς μόνιμου κατοίκου.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Λευκό Οίκο ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς αυτούς και απάντησε: «Ακουσα σήμερα ότι δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για να γίνει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Και, εξάλλου, ο δικηγόρος που το έγραψε αυτό είναι ένας δικηγόρος πολύ ικανός, πολύ ταλαντούχος. Δεν γνωρίζω αν όλα αυτά είναι ακριβή. Θα πίστευα ότι οι Δημοκρατικοί το είχαν επαληθεύσει πριν την επιλέξουν ως υποψήφια αντιπρόεδρο. Ομως, είναι πολύ σοβαρό».

Ο Τραμπ αναφερόταν προφανώς σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Newsweek από τον συντηρητικό νομικό Τζον Ιστμαν, καθηγητή Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν και σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο οποίος έγραφε ότι η Χάρις δεν είναι επιλέξιμη για αντιπρόεδρος ή πρόεδρος επειδή οι γονείς της δεν ήταν αμερικανοί υπήκοοι όταν γεννήθηκε εκείνη.

Στο άρθρο μάλιστα περιλαμβάνεται και διαδραστική δημοσκόπηση, που καλεί τους αναγνώστες να ψηφίσουν αν θεωρούν πως η Κάμαλα Χάρις είναι επιλέξιμη για αντιπρόεδρος ή όχι. Εχουν ψηφίσει 4600 άτομα, εκ των οποίων το 68% δηλώνει πως ναι, ενώ το 28% διαφωνεί.

Ο συνταγματολόγος Ερβιν Τσεμερίνσκι διευκρίνισε πως με βάση το Σύνταγμα, οποιοσδήποτε πολίτης άνω των 35 ετών που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία ή την αντιπροεδρία της χώρας. Παράλληλα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι οι ισχυρισμοί γύρω από τη Χάρις συνιστούν ένα «πραγματικά ηλίθιο επιχείρημα».

Το άρθρο του Ιστμαν δημοσιεύτηκε μία ημέρα προτού ανακοινώσει ο Μπάιντεν ότι επέλεξε την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια αντιπρόεδρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...