328
Βράδυ Σαββάτου. Οι ιταλοί βουλευτές χειροκροτούν όρθιοι την επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα | Gregorio Borgia/Pool via REUTERS

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα ξανά πρόεδρος της Ιταλίας

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2022, 21:51
Βράδυ Σαββάτου. Οι ιταλοί βουλευτές χειροκροτούν όρθιοι την επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα
|Gregorio Borgia/Pool via REUTERS

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα ξανά πρόεδρος της Ιταλίας

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2022, 21:51

Ύστερα από ένα πολιτικό θρίλερ πολλών εβδομάδων, το οποίο κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αλλεπάλληλες άκαρπες ψηφοφορίες, ο Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη το Σάββατο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, για μια δεύτερη συνεχή θητεία.

Ο Ματαρέλα έλαβε το βράδυ του Σαββάτου 759 ψήφους βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων των περιφερειών (επί συνόλου 985), κάτι που σημαίνει ότι εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, που ήταν αναγκαία για την εκλογή. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο 81χρονος Ματαρέλα έδωσε τη λύση καθώς τα ιταλικά κόμματα αδυνατούσαν να καταλήξουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής —και με δεδομένο ότι όλοι αντιλαμβάνονταν ότι ο Μάριο Ντράγκι, ο σεβάσμιος πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έπρεπε να παραμείνει στην πρωθυπουργία για να βγάλει τη χώρα από την πολυπαραγοντική κρίση (πανδημία, οικονομία, Μεταναστευτικό, διαπραγμάτευση νέου Συμφώνου Σταθερότητας στην ΕΕ κ.ά.).

Έτσι, λίγο πριν ξεκινήσει η τελευταία ψηφοφορία, ο Ματαρέλα απάντησε θετικά στο αίτημα των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι να δεχθεί την πρόταση επανεκλογής, έπειτα από έξι ημέρες άκαρπων προσπαθειών του κοινοβουλίου.

Τον Ματαρέλα έσπευσε να συγχαρεί ο γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, με μια ανάρτηση γραμμένη στα ιταλικά:

Ο Μάριο Ντράγκι, με σύντομη δήλωσή του, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την επανεκλογή Ματαρέλα.

«Η επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα στην προεδρία της Δημοκρατίας είναι μια εξαιρετική είδηση για τους Ιταλούς. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο που εισάκουσε την ισχυρότατη βούληση του κοινοβουλίου να τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία», ανέφερε.

Όπως παρατήρησαν αναλυτές, η επανεκλογή του Ματαρέλα είναι μια επανάληψη των πολιτικών εξελίξεων του 2013 όταν, λόγω πολιτικού αδιεξόδου, είχε επανεκλεγεί ο τότε πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν ότι η δεύτερη θητεία του Ματαρέλα αποδεικνύει την αδυναμία των ιταλικών κομμάτων —τουλάχιστον στη φάση αυτή— να υποδείξουν και να στηρίξουν μια νέα υποψηφιότητα κοινής αποδοχής για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεν είναι και λίγοι ωστόσο εκείνοι που υπενθυμίζουν το σενάριο που είχε υπάρξει στην αρχή της διαδικασίας: ο Ματαρέλα να επανεκλεγεί «προσωρινά», να παραμείνει στο Κυρινάλιο Μέγαρο για ένα ή δύο χρόνια και έπειτα να αποχωρήσει για να τον διαδεχτεί ο Μάριο Ντράγκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...