887
Το «Graceful» είναι ένα από τα δύο σούπερ γιοτ του Πούτιν που γλίτωσαν των Δυτικών κατασχέσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία | CreativeProtagon

Το σούπερ γιοτ του Πούτιν ανακαινισμένο έναντι 30 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 22:49
Το «Graceful» είναι ένα από τα δύο σούπερ γιοτ του Πούτιν που γλίτωσαν των Δυτικών κατασχέσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία
|CreativeProtagon

Το σούπερ γιοτ του Πούτιν ανακαινισμένο έναντι 30 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 22:49

Τι νόημα έχει η απόλυτη εξουσία, αν δεν συνοδεύεται από πολυτέλεια; Σε αυτή τη ρητορική ερώτηση απάντησε με σειρά πολυτελών ανακαινίσεων στο σούπερ γιοτ του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η ομάδα του φυλακισμένου αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο ρώσος πρόεδρος ξόδεψε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να επισκευάσει το πολυτελές γιοτ του κατά τη διάρκεια της εισβολής του στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. Τα σχέδια για το γιοτ αποκαλύπτουν ένα κατάστρωμα με ελικοδρόμιο, πισίνα και ένα σαλόνι με ένα πιάνο με ουρά, τρεις καναπέδες και μια τηλεόραση.

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του γιοτ απεικονίζουν μια καμπίνα ανδρών και μια γυναικεία καμπίνα – το δωμάτιο της «ερωμένης», στολισμένο με ένα κρεβάτι που κοστίζει σχεδόν 35.000 ευρώ. Περαιτέρω φωτογραφίες αποκαλύπτουν ένα πολυτελές ντους διακοσμημένο με μάρμαρο. Ενα μονόκλινο ντουλάπι που χωρίζει το δωμάτιο εκτιμάται στα 20.000 ευρώ, ενώ το ίδιο δωμάτιο είναι επιπλωμένο με καναπέ που κοστίζει πάνω από 38.500 ευρώ.

Η πισίνα του «Graceful», που κλείνει για να μετατραπεί σε αίθουσα χορού

Η αξία του σκάφους μήκους 82 μέτρων, που ονομάζεται «Graceful» (Κεχαριτωμένο), εκτιμάται ότι αγγίζει τα 93,5 εκατ. ευρώ. Mεταφέρθηκε από τη Γερμανία λίγο πριν η Ρωσία ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία – προφανώς εν αναμονή της κατάσχεσης των σούπερ γιοτ των ρώσων ολιγαρχών. Το «Graceful» μεταφέρθηκε επειγόντως από το ναυπηγείο Blohm & Voss του Αμβούργου, τον Ιανουάριο του 2022.

«Ο ιδιοκτήτης του “Graceful” δεν είναι ευχαριστημένος με την εκτέλεση της επισκευής» γράφει ένα email προς τους διευθυντές του ναυπηγείου, που δημοσιεύθηκε από την ομάδα του Ναβάλνι. «Οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να ζητήσουν την επιστροφή του την 1η Φεβρουαρίου».

Το email αναφέρει αργοπορίες στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής και ανησυχίες για πιθανές περαιτέρω καθυστερήσεις, ως αποτέλεσμα της πανδημίας της Covid-19. Το σκάφος μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Καλίνινγκραντ και οι επισκευές του ολοκληρώθηκαν σε ρωσικό έδαφος.

Τα μπάνια του σούπερ γιοτ είναι διακοσμημένα με πολυτελές μάρμαρο

Η πολυτελής ναυπηγική εταιρεία έχει μια κάπως σκοτεινή ιστορία, έχοντας κατασκευάσει στο παρελθόν τη θαλαμηγό «Grille» του Χίτλερ και το γερμανικό ναζιστικό θωρηκτό «Bismarck», καθώς και ένα σούπερ γιοτ για τον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η ομάδα του Ναβάλνι ανακάλυψε ότι το Κρεμλίνο ξόδεψε πάνω από 29 εκατ. ευρώ για την επισκευή του γιοτ μετά την άφιξή του στη Ρωσία. Η ερευνητική ομάδα του φυλακισμένου ακτιβιστή τονίζει ότι το γιοτ θα ήταν εντελώς απρόσιτο με βάση τον δηλωμένο μηνιαίο μισθό του Πούτιν, των 8.200 ευρώ.

Μια φωτογραφία από το εσωτερικό του γραφείου του ιδιοκτήτη του γιοτ δείχνει ένα τηλέφωνο της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB χωρίς κουμπιά, που φέρει το οικόσημο της Ρωσίας – έναν δικέφαλο αετό. «Το ίδιο ακριβώς υπάρχει σε όλα τα γραφεία του Πούτιν», σημειώνει η ομάδα του Ναβάλνι, προσθέτοντας πως η συσκευή δεν κυκλοφορεί στη ρωσική αγορά.

Το «Graceful» είναι ένα από τα τρία σούπερ γιοτ που συνδέονται με τον Πούτιν. Τα άλλα δύο είναι το «Olympia» –που φέρεται να δωρήθηκε στον Πούτιν από τον Αμπράμοβιτς– και το μήκους 140 μέτρων «Sheherazade» (Σεχραζάντ), ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο, που περιγράφεται ως «πλωτό παλάτι» και διαθέτει μια «πίστα χορού που μετατρέπεται σε πισίνα» καθώς και χρυσή θήκη για το χαρτί υγείας στις τουαλέτες του.

Η «κρεβατοκάμαρα της ερωμένης» με το υπέρδιπλο κρεβάτι, που κοστίζει πάνω από 35.000 ευρώ

Οι φόβοι του Πούτιν για τα αντίμετρα της Δύσης δεν ήταν αβάσιμοι. Αμέσως μετά την  εισβολή της Ρωσίας, οι Αρχές σε όλον τον κόσμο κατάσχεσαν επτά σούπερ γιοτ που ανήκαν σε πρόσωπα κοντά στο ρωσικό καθεστώς. Το «Σεχραζάντ» κατασχέθηκε τον περασμένο Μάιο στην Ιταλία, με τις Αρχές να ερευνούν τις σχέσεις του με τον ρώσο δικτάτορα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Ναβάλνι την Τρίτη, είναι η τελευταία μιας σειράς αποκαλυπτικών ρεπορτάζ που τεκμηριώνουν τον υπερβολικό τρόπο ζωής βασικών προσωπικοτήτων της ρωσικής πολιτικής ελίτ. Ο Ναβάλνι και η ομάδα του αποτελούν εδώ και καιρό ένα αγκάθι στα πλευρά του καθεστώτος.

Ο ρώσος αντιφρονών δηλητηριάστηκε πριν από τρία χρόνια με τον νευρικό παράγοντα Νόβιτσοκ και μεταφέρθηκε από τη Ρωσία για θεραπεία στη Γερμανία – πριν επιστρέψει οικειοθελώς στην πατρίδα του, για να συλληφθεί άμεσα και να φυλακιστεί. Η πιο γνωστή δημιουργία του είναι η 50λεπτη ταινία «He Ιs Νot Dimon to Υou», που καταγράφει τον υπερβολικό τρόπο ζωής του πρώην προέδρου –και συνεργάτη του Πούτιν– Nτμίτρι Μεντβέντεφ, γνωστού για τις βιτριολικές ατάκες του στο Twitter.

Τα ντουλάπια κάτω από τους νεροχύτες στον χώρο της μπανιέρας κοστίζουν σχεδόν 35.000 ευρώ

Η ταινία ισχυρίζεται ότι ο Μεντβέντεφ υπεξαίρεσε περισσότερα από 820 εκατ. ευρώ, τα οποία διοχετεύθηκαν για την αγορά κτημάτων και αμπελώνων, με τους ακριβούς εκπαιδευτές και το σπίτι για τις πάπιες του να γίνονται σύμβολα διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς σε όλη τη χώρα.

Το βίντεο της ομάδας του έγκλειστου ηγέτη της αντιπολίτευσης για το «Παλάτι του Πούτιν», το πολυτελές θέρετρο του ρώσου προέδρου στη Μαύρη Θάλασσα, έχει περισσότερες από 100 εκατομμύρια θεάσεις στο Διαδίκτυο. Μετά τη σύλληψή του, ο Ναβάλνι καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2022 σε εννέα χρόνια φυλάκισης.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα προστέθηκε επιπλέον ποινή στη φυλάκισή του, καθώς καταδικάστηκε σε 19 χρόνια, με την κατηγορία του εξτρεμισμού. Η ομάδα του Ναβάλνι έχει συσπειρωθεί πίσω από το όνομά του, υποστηρίζοντας τις έρευνές του όσο εκείνος εκτίει την ποινή κάθειρξης του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...