509
|

Ο Πολάκης έδειξε τον δρόμο και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Μητσοτάκη για την Αγιά Σοφιά

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2020, 14:37

Ο Πολάκης έδειξε τον δρόμο και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Μητσοτάκη για την Αγιά Σοφιά

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2020, 14:37

Τραγική ολιγωρία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας, καλώντας τον Πρωθυπουργό να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση Πολάκη που έσπευσε να επισημάνει ότι «η Αγιά Σοφιά έγινε τζαμί επί Μητσοτάκη» (εδώ), η Κουμουνδούρου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία βάλλει κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού με αφορμή την απόφαση Ερντογάν.

«Η διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου, του κ. Μητσοτάκη, έχει κοστίσει πολλά στη χώρα. Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος», είναι η διαπίστωση στην οποία προβαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο.

Το ζητήσαμε μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας -Σάρατζ, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις διεκδίκησε, όχι μόνο αποδέχθηκε την εξαίρεσή της από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, όχι μόνο αποδέχθηκε να μείνει εκτός της τηλεδιάσκεψης Γερμανίας-Γαλλίας-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κατάργησε και τους διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες.

Και την ίδια στιγμή, όχι μόνο υιοθέτησε το δόγμα του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου, το οποίο απέτυχε παταγωδώς όπως φάνηκε από τη στάση των ΗΠΑ, αλλά υπερηφανεύεται και από πάνω ότι κατάργησε την πολιτική άσκησης και απειλής βέτο που είχε η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Η “διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου”, του κ. Μητσοτάκη, έχει κοστίσει πολλά στη χώρα. Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Πέτσας: Επιμένουν να κάνουν μικροπολιτική στο θέμα της Αγίας Σοφίας

Με μικροπολιτική σε θέματα όπως αυτό της Αγίας Σοφίας, η εθνική ενότητα δεν θα διαρραγεί, απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ για τα περί ενεργού εξωτερικής πολιτικής, σχολίασε δηκτικά ότι οι πολίτες προτιμούν να την ξεχάσουν.

«Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έχει άλλη άποψη», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για να προσθέσει:

«Ο πανικός του εξαιτίας των συνεχών, ανατριχιαστικών, αποκαλύψεων για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις στη διάρκεια των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε βάρος πλέον της ίδιας της Πατρίδας μας».

«Ματαιοπονούν, όμως, όσοι νομίζουν ότι κάνοντας μικροπολιτική στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, μπορούν να διαρρήξουν την εθνική ενότητα που απαιτεί ο Ελληνισμός. Όσο για την “ενεργητική εξωτερική πολιτική” τους, οι Έλληνες προτιμούν να την ξεχάσουν», καταλήγει στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.