589
| REUTERS/Marton Monus

Ο Ορμπαν «εκδικείται» την ΕΕ για το Μεταναστευτικό: Απελευθέρωσε 850 διακινητές

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2023, 14:34

Ο Ορμπαν «εκδικείται» την ΕΕ για το Μεταναστευτικό: Απελευθέρωσε 850 διακινητές

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2023, 14:34

Τη βρήκε τη λύση για το Προσφυγικό ο Βίκτορ Ορμπαν: απελευθέρωσε 850 διακινητές από τις ουγγρικές φυλακές και τους διέταξε να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά από την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο.

Η μαζική απελευθέρωση διακινητών έχει ανησυχήσει τις δνάμεις ασφαλείας και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και ανάγκασε τη γειτονική Αυστρία να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων της.

Περισσότεροι από 1.500 επιπλέον διακινητές θα μπορούσαν να απελευθερωθούν βάσει ενός αμφιλεγόμενου νόμου.

Αν και θεωρητικά οι διακινητές υποτίθεται ότι επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, δικηγόροι και άλλοι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει τρόπος να τους εντοπίσουν και ότι πολλοί απλώς θα επιστρέψουν στα παλιά τους λημέρια, στα Βαλκάνια και αλλού.

Η κίνηση του Ορμπαν έρχεται εν μέσω της οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουγγαρίας και των Βρυξελλών για το Μεταναστευτικό.

Η Ουγγαρία προσπάθησε τον περασμένο μήνα να μπλοκάρει νόμους που δημιουργούν ένα νέο σύστημα για την ανακατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο ούγγρος πρωθυπουργός  μαζί με τον ομόλογο του της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, μπλόκαραν τα Συμπεράσματα για το Μεταναστευτικό, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Ιουνίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με ειδική πλειοψηφία (και όχι με ομοφωνία), για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης.

Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε παράνομη την προσπάθεια της Ουγγαρίας να στείλει αιτούντες άσυλο στη Σερβία και την Ουκρανία για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Σε απάντηση στη μαζική αποφυλάκιση των διακινητών, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, η Αυστρία εφάρμοσε αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και κάλεσε τον ούγγρο πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία.

Από τότε τουλάχιστον 852 λαθρέμποροι έχουν απελευθερωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής υπηρεσίας Φυλακών.

Ο Νταρντάν Κοτσάνι, συντονιστής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσε ότι η πρακτική της Ουγγαρίας θα ενισχύσει τα εγκληματικά δίκτυα και θα ενθαρρύνει τους λαθρέμπορους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελάχιστη ή καθόλου φυλάκιση.

«Ακόμη και αν οι μισοί από αυτούς επανενταχθούν στα προηγούμενα δίκτυά τους, αυτή είναι μια σημαντική δύναμη όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και σε εμπειρία, γνώσεις, δεξιότητες και δίκτυα», επεσήμανε.

Οι απελευθερώσεις πραγματοποιούνται βάσει νόμου που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους παραβάτες να επανενταχθούν στην ουγγρική κοινωνία.

Σύμφωνα με το νόμο, οι κρατούμενοι μπορούν να αποφυλακιστούν βάσει αυστηρών όρων εγγύησης, ανάμεσά τους και το ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Στους διακινητές όμως, έχει τεθεί μόνο ένας όρος: να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 72 ωρών από την απελευθέρωσή τους.

Οι διακινητές δεν υποχρεούνται να φορούν βραχιολάκι, ενώ έχουν προτεραιότητα στην αποφυλάκιση, αν δεν κατηγορούνται για άλλα εγκλήματα.

Ο Γκιόργκι Κέτσερ, δικηγόρος στη Βουδαπέστη που έχει ασχοληθεί με τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ότι ο νόμος σημαίνει ότι οι διακινητές θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι μετά από λίγους μήνες στη φυλακή.

Η παρακολούθησή τους μετά την αποφυλάκιση δεν είναι δυνατή βάσει του νόμου. «Δεν μπορούν να ελέγξουν με βεβαιότητα αν ένας πολωνός κρατούμενος επιστρέψει στην Πολωνία ή τη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού θέλει να πάει», δήλωσε ο Κέτσερ.

Για να φέρουν τους μετανάστες μέσα στην Ουγγαρία και να περάσουν τους φράχτες του Ορμπαν, οι διακινητές χρησιμοποιούν σκάλες, σήραγγες ή σκάβουν επικίνδυνα τούνελ, είπε.

«Το έδαφος στον νότο είναι ξηρό, σαν άμμος και όχι τόσο σταθερό. Οι σήραγγες μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνες και υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι ήταν στις σήραγγες όταν κατέρρευσαν», είπε.

Μόλις ένας μετανάστης περάσει τα σύνορα, τον παίρνει ένας οδηγός που συνήθως τον πηγαίνει στην Αυστρία. Ο Κέτσερ έχει εκπροσωπήσει πολλούς τέτοιους οδηγούς, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να συλληφθούν από ό,τι τα αφεντικά τους.

«Συνήθως η αστυνομία συλλαμβάνει  το μικρό ψάρι, τον οδηγό που είναι το τελευταίο κομμάτι της αλυσίδας. Δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να φτάσουν σε εκείνους τους ανθρώπους που είναι πραγματικά υπεύθυνοι για την επιχείρηση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...