291
Ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ στο πόντιουμ. Ο 42χρονος μαέστρος αναλαμβάνει μια θέση που κατείχαν στο παρελθόν καλλιτέχνες μεγάλου αναστήματος | REUTERS/Jorge Silva/File Photo

Ο Ντουνταμέλ μαέστρος στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 20:38
Ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ στο πόντιουμ. Ο 42χρονος μαέστρος αναλαμβάνει μια θέση που κατείχαν στο παρελθόν καλλιτέχνες μεγάλου αναστήματος
|REUTERS/Jorge Silva/File Photo

Ο Ντουνταμέλ μαέστρος στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 20:38

Ο βενεζουελάνος μαέστρος Γκουστάβο Ντουνταμέλ θα εγκαταλείψει τη Φιλαρμονική του Λος Αντζελες για να διευθύνει τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης από το 2025. Είναι η απόλυτη στέψη για το πρώην παιδί-θαύμα που έμαθε να παίζει βιολί χάρη στο πρωτοποριακό δίκτυο El Sistema, το δημιούργημα του Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου που είχε στόχο τη διάδοση της μουσικής ακόμη και στις φαβέλες.

Ο Ντουνταμέλ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο μουσικός διευθυντής των μουσικών σχολείων El Sistema, έγινε σταρ και σύμβολο του καθεστώτος Τσάβες, όμως το 2017 τόλμησε να πάρει θέση εναντίον του Νικολάς Μαδούρο και κατ’ αυτόν τον τρόπο κατέστη ανεπιθύμητο πρόσωπο για τους επιγόνους του λεγόμενου μπολιβαριανού σοσιαλισμού.

Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης είναι η παλαιότερη ορχήστρα στις ΗΠΑ. Ο 42χρονος Ντουνταμέλ, που ορίζεται από τους κριτικούς ως «ώριμο αλλά νεαρό ταλέντο», θα ανεβεί στο πόντιουμ που κατείχαν στο παρελθόν καλλιτέχνες μεγάλου αναστήματος, όπως οι Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Λίοναρντ Μπερνστάιν και ο Αρτούρο Τοσκανίνι.

Παραλλήλως, ο μαέστρος θα διατηρήσει τη θέση του μουσικού διευθυντή της Οπερας των Παρισίων, όπου υπέγραψε το 2021 για έξι σεζόν. Ο Ντουνταμέλ επέστρεψε στη Βενεζουέλα με μεγάλη μυστικότητα τον περασμένο Δεκέμβριο, για να δει «τα παιδιά του El Sistema», όμως απέφυγε να μιλήσει περί πολιτικής, έγραψε η Corriere della Sera.

Στους Los Angeles Times ο μαέστρος δήλωσε: «Η χώρα μου, οι άνθρωποί μου, είναι η αληθινή ψυχή μου. Ετσι, πήρα την απόφαση να επιστρέψω στη πόλη όπου γεννήθηκε το El Sistema. Το έκανα για τα παιδιά». Πριν από έξι έτη είχε φύγει από την πατρίδα τους, αφού είχε τοποθετηθεί επικριτικά απέναντι στην αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σήμερα είναι πιο συγκρατημένος στα σχόλιά του: «Τελικά, αυτό που έχω δει στη χώρα μου είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από την πολιτική. Δεν θέλουν πλέον να μιλάνε για πολιτική. Εχουν βαρεθεί να μάχονται…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...