401
Ο Ντόναλντ Τραμπ φόρεσε μάσκα κατά την επίσκεψη του σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μέριλαντ | REUTERS/Tasos Katopodis

Ο Ντόναλντ Τραμπ φόρεσε επιτέλους μάσκα – και αυτό, δυστυχώς, είναι είδηση

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2020, 08:54
Ο Ντόναλντ Τραμπ φόρεσε μάσκα κατά την επίσκεψη του σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μέριλαντ
| REUTERS/Tasos Katopodis

Ο Ντόναλντ Τραμπ φόρεσε επιτέλους μάσκα – και αυτό, δυστυχώς, είναι είδηση

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2020, 08:54

Αφού πρώτα αδιαφόρησε και έπειτα υποβάθμισε τη σοβαρότητα της Covid-19 —«είναι μια συνηθισμένη γρίπη», έλεγε τον Μάρτιο αρνούμενος να διατάξει μέτρα—, με συνέπεια τώρα οι ΗΠΑ να θρηνούν, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, 134.729 νεκρούς, ο Ντόναλντ Τραμπ εθεάθη για πρώτη φορά να φορά προστατευτική μάσκα.

Να αποδέχτηκε πια τη ζοφερή πραγματικότητα; Ότι σε μια χώρα που μόλις στο τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 66.528 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και ακόμα 760 νεκρούς, κινδυνεύει και ο ίδιος στα 74 του; Να αντιλήφθηκε ότι η έως τώρα τακτική του —με χειραψίες, πεισματική άρνηση να λάβει στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας και κομπορρημοσύνες ότι τάχα δεν τον αγγίζει ο ιός— όχι μόνο στέλνει το λάθος μήνυμα στους αμερικανούς πολίτες αλλά του κοστίζει και πολιτικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου; Να φοβήθηκε; Επιτέλους;

Σε κάθε περίπτωση, είναι, δυστυχώς, είδηση: τέσσερις μήνες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την Covid-19 σε πανδημία (ήταν 11 Μαρτίου), ο πρόεδρος των ΗΠΑ φόρεσε για πρώτη φορά το Σάββατο προστατευτική μάσκα δημόσια, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ, όπου συναντήθηκε με τραυματισμένους στρατιώτες και μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

Ο Τραμπ πιεζόταν εδώ κι εβδομάδες να δώσει το καλό παράδειγμα την ώρα που σημειώνεται εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ. Μέχρι τώρα όμως απέφευγε συστηματικά να εμφανιστεί με μάσκα δημόσια και χλεύαζε όσους πολιτικούς του αντιπάλους το έκαναν. Πολλοί οπαδοί του Τραμπ όχι μόνο αρνούνται να φορέσουν μάσκα σε μια χώρα με άνω των τριών εκατ. κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας, αλλά επιμένουν ότι δεν είναι καν σοβαρός ο ιός.

Ωστόσο, αυτοί οι οπαδοί γίνονται όλο και λιγότεροι.

Ο Τραμπ φόρεσε μια μπλε μάσκα με τον θυρεό του Λευκού Οίκου, ενώ τα δύο τρίτα των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τη διαχείριση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ABC και μεταδόθηκε την Παρασκευή. Τον Απρίλιο, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 50%.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου δίνουν το τρέχον διάστημα κατά μέσον όρο προβάδισμα εννέα μονάδων στον Δημοκρατικό, πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ενώ απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες για τις εκλογές, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε ημερήσια βάση στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 60.000 για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο. Κατά την άποψη των ίδιων των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, η εξάπλωση του φονικού ιού έχει τεθεί εκτός ελέγχου σε πολλές πολιτείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...