319
Θερμή χειραψία του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ισαμήλ Χανίγιε ηγέτη της Χαμάς στην Πόλη. Οι δύο άντρες έχουν τακτικές συναντήσεις. | Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

O Ερντογάν υποδέχτηκε τον ηγέτη της Χαμάς και είπε πως το Ισραήλ θα πληρώσει για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2024, 19:26
Θερμή χειραψία του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ισαμήλ Χανίγιε ηγέτη της Χαμάς στην Πόλη. Οι δύο άντρες έχουν τακτικές συναντήσεις.
|Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

O Ερντογάν υποδέχτηκε τον ηγέτη της Χαμάς και είπε πως το Ισραήλ θα πληρώσει για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2024, 19:26

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δίωρη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον ηγέτη της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, συνεχίζοντας όπως ο ίδιος είπε «τις διπλωματικές προσπάθειες για να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην καταπίεση των Παλιστινίων».

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη οτι «μια μέρα το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για την καταπίεση που ασκεί στους Παλαιστίνιους» και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «τις προσπάθειες για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο είναι το κλειδί για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην περιοχή».

Πρόσθεσε δε ότι η εξιλισσόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν πρέπει να γίνει πεδίο για να κερδίσει έδαφος το Ισραήλ ενώ πρέπει η προσοχή να στραφεί ξανά στη Γάζα.

Στη συνάντηση, παρών ήταν και ο Χάλεντ Μασάλ, ισχυρή φιγούρα της Χαμάς και βασικός διαπραγματευτής για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Η Αγκυρα ρίχνει γέφυρες προς το Κάιρο

Στο μεταξύ, συνάντηση είχαν στην Κωνσταντινούπολη και οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, Χακάν Φιντάν και Σάμεχ Σούκρι, με βασικό αντικείμενο της ατζέντας τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Μετά τη συνάντηση ο Φιντάν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία με την δεν είναι μόνο προς όφελος των δύο χωρών αλλά προς το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (δεξιά) με τον αιγύπτιο ομόλογό του δίνουν τα χέρια κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη – EPA/ERDEM SAHIN

Δήλωσε επίσης ότι «η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και η άνευ όρων υποστήριξη της Δύσης προς αυτό είναι ένας από τους κύριους λόγους για το πρόβλημα της αστάθειας στη Μέση Ανατολή».

Από την πλευρά του, ο Σούκρι, εξέφρασε ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα το παρακολουθεί εμβρόντητη τις εξελίξεις και πρέπει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...