269
| Reuters

Ο Ερντογάν μιλά τώρα για «σφετερισμό δικαιωμάτων» της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2021, 20:57
|Reuters

Ο Ερντογάν μιλά τώρα για «σφετερισμό δικαιωμάτων» της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2021, 20:57

Υπάρχει ο Ερντογάν «εξωτερικού», που ανοίγει διάλογο με ξένους ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ, και θέλει να φαίνεται διαλλακτικός, αλλά υπάρχει και ο Ερντογάν «εσωτερικού» που μιλάει σε μια γλώσσα που προορίζεται για το ακροατήριο της χώρας του.

Το Σάββατο, σε ομιλία του που την παρακολούθησε ζωντανά το πλήρωμα πολεμικού πλοίου που μετείχε στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι «έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είπε ακόμη ότι «η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της». 

Παράλληλα, ανακοίνωσε στους Τούρκους το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας  έχει ως κέντρο του το Ναυτικό και όχι την Πολεμική Αεροπορία όπως συνέβαινε πριν ακυρωθεί η παραλαβή των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. Μάλιστα διακήρυξε για πρώτη φορά ότι «όποιος είναι κυρίαρχος στις θάλασσες, γίνεται κυρίαρχος του κόσμου».

Εκανε ακόμη σφοδρή επίθεση προς την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας πως «προσπάθησαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, επιβάλλοντάς μας πολλές παράνομες, μυστικές και φανερές κυρώσεις».

«Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στη “Bόρεια Κύπρο”. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας επί των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο με κάθε κόστος. Με τα βήματα που κάναμε στη βάση του διεθνούς δικαίου, αποτρέψαμε την κατοχή της Λιβύης από τους επίδοξους πραξικοπηματίες. Αποσοβήσαμε όλες τις παράνομες προσπάθειες που στόχο είχαν τον αποκλεισμό της χώρας μας στις ακτές της Αττάλειας», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...