1458
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι υπογράφουν στο Κάιρο τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου | Υπουργείο Εξωτερικών

Γιατί ο Δένδιας πάει εκτάκτως Κάιρο τη Δευτέρα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 14:30
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι υπογράφουν στο Κάιρο τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου
|Υπουργείο Εξωτερικών

Γιατί ο Δένδιας πάει εκτάκτως Κάιρο τη Δευτέρα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 14:30

Η διπλωματική ισορροπία που τηρεί εσχάτως το Κάιρο στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, και η σπουδή της Αγκυρας να χαιρετίσει τον «σεβασμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» κατά τη χάραξη των προς αδειοδότηση οικοπέδων από την Αίγυπτο, κινητοποίησε εκ νέου την ελληνική διπλωματία. Και σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι (και αυτής των υπ. Εξωτερικών των δύο χώρών), ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως στο Κάιρο τη Δευτέρα, σε μία επίσκεψη αποσαφήνισης σκέψεων και προθέσεων ως προς το θέμα των μη οριοθετημένων θαλασσίων ζωνών.

Στην ουσία ο κ. Δένδιας σπεύδει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για «να αποκρούσει» τον διπλωματικό επεκτατισμό της Αγκυρας, ο οποίος εκφράστηκε και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, δηλαδή ανατολικά της 28ου μεσημβρινού, που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. Τώρα δίχως να μπει στη δική μας υφαλοκρηπίδα, συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες και την αδειοδότηση μέσα στη δική της υφαλοκρηπίδα και αυτό το βλέπουμε θετικά», σημείωσε πρόσφατα με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε μία βιαστική κίνηση διπλωματικής αβρότητος και επαναπροσέγγισης του Καΐρου από την πλευρά της Αγκυρας.

Οι αδειοδοτήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο τούρκος υπ. Εξωτερικών και τα περιθώρια συνεννόησης-διαπραγμάτευσης που «είδε» με το Κάιρο, αφορούν κυρίως τους χάρτες δύο εκ των 24 θαλασσίων οικοπέδων που προκήρυξε η Αίγυπτος για έρευνες. Το πρώτο είναι το οικόπεδο EG-MED-W18 που στην βόρεια πλευρά του επεκτείνεται πέραν του 28ου μεσημβρινού με κατεύθυνση νοτιοανατολική. Το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται κατά το ήμισυ στην περιοχή που συνορεύει με τη συμφωνηθείσα ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και το υπόλοιπο στα όρια της ανακηρυγμένης τουρκικής ΑΟΖ -στην περίφημη «γραμμή Ερζιγες», βάσει και των συντεταγμένων που έχει καταθέσει η Αγκυρα στα Ηνωμένα Εθνη. Το δεύτερο είναι το οικόπεδο EG-MED-W1 που επεκτείνεται δυτικά του 26ου μεσημβρινού.

Αιγυπτιακές πηγές μιλούν για ασυνεννοησία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ενέργειας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα αθέτησης ή παρέκκλισης των συμφωνιών με Ελλάδα και Κύπρο.

Οπως προαναφέρθηκε, Αθήνα και Κάιρο ήρθαν σε επαφή τα τελευταία 24ωρα με σκοπό να ξεκαθαριστεί -μία και καλή- το θέμα, με δεδομένο ότι η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου προβλέπει διαβουλεύσεις σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τελικά όμως από ό,τι φαίνεται, κρίθηκε απαραίτητο να μεταβεί προσωπικά ο κ. Δένδιας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα προκειμένου να διαλυθούν τυχόν «παρεξηγήσεις».

Και αυτό με δεδομένο ότι  η οριοθέτηση αυτών των οικοπέδων θα μπορούσε  να περιορίσει μελλοντικές διεκδικήσεις της Ελλάδας στην ΑΟΖ του Καστελόριζου και ταυτόχρονα να ανοίξει την όρεξη της Αγκυρας για κοινά θαλάσσια όρια με την Αίγυπτο.

Γιατί τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν οι Τούρκοι

Μία χρήσιμη για τους δύσπιστους ματιά σχετικά με το πόσο πιθανόν είναι να υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες, δίνει ο αρθρογράφος της Jerusalem Post Σεθ Φράντζμα ( SETH J. FRANTZMAN – εκ των στενών συνομιλητών του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου).

Σε άρθρο του (εδώ) υπό τον τίτλο «Η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλει την Αίγυπτο και την Ελλάδα με μία φανταστική θαλάσσια συμφωνία», ο ισραηλινός αρθρογράφος σημειώνει αρχικά τα ακόλουθα:

«Το Ισραήλ έχει ήδη στενές σχέσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και έχει οριοθετήσει τις ΑΟΖ μαζί τους.

»Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος σχεδιάζουν αγωγό [East Med] μετά την υπογραφή της συμφωνίας που υπέγραψαν πέρυσι και είναι μέλη του Φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία προσπάθησε να διαταράξει όλες αυτές τις σχέσεις τον Δεκέμβριο του 2019, υπογράφοντας συμφωνία με τη Λιβύη, απέναντι στις ειρηνικές συμφωνίες του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, για να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της Μεσογείου.

»Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία τον Αύγουστο του 2020, αφού καταδίκασαν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο τον Μάιο, μαζί με τη Γαλλία, τα ΗΑΕ και την Κύπρο. Η Τουρκία απάντησε απειλώντας την Ελλάδα και οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα σύγκρουσης. Συμμετείχε επίσης η Γαλλία».

Στη συνέχεια, όμως, υπογραμμίζει ο Φράντζμαν, «η Αγκυρα άλλαξε ταχύτητα και από τις απειλές προχώρησε στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Κατασκεύασε ιστορίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στα οποία η Κύπρος εξαφανιζόταν από τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο και στις οποίες η Τουρκία και το Ισραήλ θα συνήπταν μια μαγική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα. Όμως, το Ισραήλ απέρριψε τη συμφωνία. Δεν είναι θαλάσσιος γείτονας της Τουρκίας, παρά τους χάρτες που αυτή προσπάθησε να παρουσιάσει και αγνοούσαν την Κύπρο».

«Τώρα», συνεχίζει, «η Τουρκία κάνει το ίδιο, προσπαθώντας να εμπλέξει την Αίγυπτο. Αυτό έρχεται μετά το φόρουμ PHILIA στην Αθήνα, όπου κατέστη σαφές πώς η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και άλλες χώρες, δραστηριοποιούνται πιο εντατικά σε ένα σύστημα κοινών συμμαχικών συμφερόντων».

Η Αγκυρα, τονίζεται στο άρθρο της Jerusalem Post, χρησιμοποιεί τα αγγλόφωνα κυβερνητικά ΜΜΕ για να διαδώσει την τελευταία ιστορία της. «Η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο», έγραψε το Anadolu. «Η Ελλάδα ανησυχεί, καθώς η Αίγυπτος συντάσσεται με την τουρκική ΑΟΖ στον EastMed», αναφέρει η Daily Sabah, ένα άλλο φιλοκυβερνητικό όργανο. «Η Αίγυπτος είναι θερμή για την πρόταση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;» ρωτά το ελεγχόμενο από το Ερντογάν TRT.

Ετσι περιγράφει ο αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας τη λειτουργία της τουρκικής μηχανής προπαγάνδας, ξεσκεπάζοντας τα fake news των Τούρκων στα οποία αναφέρθηκε την Πέμπτη σε σχετικό του δημοσίευμα και το Protagon (εδώ).

Η ουσία όμως, υπογραμμίζει ο Φράντζμαν, είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Άγκυρα και το Κάιρο θα μπορούσαν να υπογράψουν μια θαλάσσια συμφωνία και θα ήταν παράδοξο για την Αίγυπτο να αντιστρέψει ξαφνικά όλα τα χρόνια της κοινής πορείας της με την Ελλάδα και την Κύπρο, εμπλεκόμενη σε μια συμφωνία που αναιρεί τις οικονομικές αξιώσεις της Κύπρου και βλάπτει την Ελλάδα.

Η παράδοξη προσέγγιση της Τουρκίας [με την Αίγυππτο], παρόμοια με την προσέγγιση με το Ισραήλ τον Δεκέμβριο, δεν είναι κάτι άλλο παρά μια ενημέρωση από την τουρκική κυβέρνηση στα ΜΜΕ ότι αυτό συμβαίνει, ώστε αυτά να το μεταδώσουν ως γεγονός και στη συνέχεια η ιδέα να γίνει μια «πραγματικότητα» χωρίς να έχει συμβεί το γεγονός, επισημαίνει για το ξαφνικό πλεύρισμα Τσαβούσογλου στην κυβέρνηση Αλ Σίσι.

Το ίδιο – σημειώνεται – έγινε και σε μια προσπάθεια [της Τουρκίας] να εξαπατήσει το Ισραήλ και τα ισραηλινά ΜΜΕ, περί μιας συμφωνίας φαντασίας που δεν υπήρχε ποτέ καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί.

Η Τουρκία μιλά για «συμφιλίωση», αλλά οι περισσότερες χώρες που εδώ και καιρό έχουν απειληθεί, συκοφαντηθεί, προσβληθεί ως και τρομοκρατηθεί από το καθεστώς Ερντογάν, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει συμφιλίωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία διακινεί αυτές τις ιδέες για να πάρει αυτό που θέλει.

Σε κάθε «συμφιλίωση/ συμφωνία», διασφαλίζει μια τεράστια αξίωση στη Μεσόγειο πολύ πέρα ​​από τα δικαιώματά της, καταπατώντας αυτά της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν θα κέρδιζαν τίποτα από κάποια συμφωνία με την Τουρκία, επειδή έχουν ήδη διευθετήσει τις οικονομικές τους ζώνες. Δεν χρειάζονται την Άγκυρα να συμφωνήσει μαζί τους, επειδή έχουν Ελλάδα και Κύπρο πολύ πιο κοντά στις ακτές τους, είναι το συμπέρασμα με το οποίο κλείνει το άρθρο.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία διακινεί αυτές τις ιδέες για να διεκδικήσει ύδατα στα οποία δεν έχει δικαιώματα και δεν δίνει τίποτα σε αντάλλαγμα. Η Γαλλία γνωρίζει αυτό το παιχνίδι «συμφιλίωσης» και ζήτησε από την Τουρκία να αλλάξει και να προβεί σε πράξεις, όχι απλώς να μιλά για «συμφιλίωση» και να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο.

Η φιλοξενία τρομοκρατών της Χαμάς από την Τουρκία και οι πρόσφατες απειλές για «απελευθέρωση» της Ιερουσαλήμ από τον ισραηλινό έλεγχο δεν αποτελούν σημεία εκκίνησης [για συμφιλίωση] . Έχει επίσης απειλήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Αυτά δεν μπορούν να ξεχαστούν…», καταλήγει με νόημα.

Eνα ακόμα θέμα που αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα της επίσκεψης Δένδια είναι αυτό της  όδευσης του πολυδιαφημισμένου αγωγού ΕastMed

Οπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα «Το Βήμα» (εδώ), ο πρόεδρος Αλ Σίσι παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, την οποία, αφού οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς, ο έλληνας Πρωθυπουργός ανέλαβε στη συνέχεια να προωθήσει τόσο προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο – και κυρίως – προς τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για ένα σενάριο αλλαγής όδευσης του East Med, ώστε αυτός να εκκινεί μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ και ακολούθως, αντί να πηγαίνει προς Κύπρο, να κατευθύνεται προς την Αίγυπτο. Από εκεί ο αγωγός θα συνεχίζει στην ξηρά – και όχι πλέον υποθαλασσίως στα αβυσσαλέα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου – ως τα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης και έπειτα να ανεβαίνει προς την Κρήτη διερχόμενος από την περιοχή της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.

Στη συνέχεια, πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπορούν να μεταφέρουν το αέριο μέσω ενός «εικονικού» (virtual) αγωγού είτε προς την Αλεξανδρούπολη είτε προς άλλα σημεία, με τελικό προορισμό την Ευρώπη.

Kληθείσα να σχολιάσει τις ανωτέρω πληροφορίες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτήρισε «λογικό δύο χώρες της περιοχής, το Ισραήλ και η Αίγυπτος να εξετάζουν σχέδια και εναλλακτικές οδεύσεις. Αυτό όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτό είναι ανταγωνιστικό, αλλά συμπληρωματικό στα υφιστάμενα σχήματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...