274
| ΙNTIME NEWS

Ο Αβραμόπουλος εξηγεί γιατί αποτυχαίνει η ΕΕ στο Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 19:00
|ΙNTIME NEWS

Ο Αβραμόπουλος εξηγεί γιατί αποτυχαίνει η ΕΕ στο Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 19:00

Μια εβδομάδα πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, προαναγγέλλει, ουσιαστικά, την αποτυχία της συμφωνίας των «28» για το Μεταναστευτικό που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ο έλληνας επίτροπος σημειώνει ότι η ιδέα επιβράδυνσης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω της δημιουργίας κέντρων κράτησης στην Βόρεια Αφρική είναι «πρακτικώς αδύνατη».

«Είναι μη-ρεαλιστικό να πιστεύουμε πως είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας στο ζήτημα αυτό με τα βορειοαφρικανικά κράτη, όπως κάναμε με την Τουρκία», τονίζει.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει επίσης ότι «καμία χώρα σε αυτή την πλευρά της Μεσογείου δεν έχει αποδεχθεί την καθιέρωση μίας τέτοιας πλατφόρμας μέχρι στιγμής -και η ευθύνη δεν βαραίνει την Κομισιόν».

«Αν αποτύχει η μεταρρύθμιση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, το πρώτο “θύμα” αυτής της κατάστασης θα είναι η Συνθήκη του Σένγκεν», προσθέτει ο ευρωπαίος επίτροπος. «Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ας ξεχάσουμε την ΕΕ που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Κι αυτό είναι κάτι που οι επόμενες γενιές δεν θα μας το συγχωρήσουν ποτέ», καταλήγει με νόημα.

Τα σχόλια του επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ, μιας χώρας που διακρίνεται για τον ζήλο της να κρατήσει μακριά από τα σύνορά της τις μεταναστευτικές ροές και να φορτώσει το πρόβλημα στους νότιους εταίρους.

Ο αυστριακός υπουργός ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείπει πολύ γρήγορα την ιδέα δημιουργίας τέτοιων κέντρων στη Βόρεια Αφρική, ενώ χαρακτήρισε «δυσοίωνο σημάδι» τα σχόλια του επιτρόπου προσθέτοντας ότι το εκπεμπόμενο μήνυμα θα έπρεπε να είναι «ας προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το δύσκολο έργο».

«Η ιδέα είναι μόλις δύο μηνών. Και ο ευρωπαίος επίτροπος απλά την εγκαταλείπει», σχολιάζει ο Κικλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...