421
Σκίτσα των (από αριστερά) Χάρβι Αλτερ, Μάικλ Χούτον και Τσαρλς Ράις που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή των Βραβείων Νομπέλ | Nobel Prize

Νομπέλ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού και τη θεραπεία της ηπατίτιδας C

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 5 Οκτωβρίου 2020, 12:47
Σκίτσα των (από αριστερά) Χάρβι Αλτερ, Μάικλ Χούτον και Τσαρλς Ράις που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή των Βραβείων Νομπέλ
|Nobel Prize

Νομπέλ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού και τη θεραπεία της ηπατίτιδας C

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 5 Οκτωβρίου 2020, 12:47

Τρεις επιστήμονες μοιράζονται το Νομπέλ Ιατρικής του 2020, καθώς οι έρευνές τους έσωσαν χιλιάδες ζωές και βοήθησαν όχι απλώς στην ανακάλυψη μιας χρόνιας και θανατηφόρας νόσου, αλλά και στη δημιουργία φαρμάκων που τη θεραπεύουν.

Στους Χάρβι Αλτερ (Harvey J. Alter), Μάικλ Χότον (Michael Houghton) και Τσαρλς Ράις (Charles M. Rice) απονεμήθηκε το Νομπέλ Ιατρικής 2020, για τις έρευνές τους που οδήγησαν σε μια σειρά από ανακαλύψεις, οι οποίες έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ηπατίτιδας C.

Οι τρεις επιστήμονες ανακάλυψαν τον ιό στο αίμα που προκαλεί μία σιωπηλή νόσο, η οποία όμως με τα χρόνια σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσεται σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, δηλαδή επιθετικό καρκίνο στο συκώτι.

Η ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C αποκάλυψε τα αίτια των υπολειπόμενων περιπτώσεων χρόνιας ηπατίτιδας, δηλαδή της Α και της Β, και βοήθησε στη δημιουργία νέων διαγνωστικών μεθόδων για την ανίχνευση του ιού και, αργότερα, στην παρασκευή νέων φαρμάκων που τον εκριζώνουν από τον οργανισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια περιπτώσεις ηπατίτιδας παγκοσμίως και 400.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Η ασθένεια είναι χρόνια και μια κύρια αιτία ηπατικής φλεγμονής και καρκίνου.

Το διάσημο βραβείο συνοδεύεται από χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών (πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ).

Εως σήμερα, έχουν απονεμηθεί 110 Νομπέλ Ιατρικής ή Φυσιολογίας, αρχής γενομένης από το 1901. Μόνο εννέα χρονιές δεν απονεμήθηκε το βραβείο, κυρίως λόγω του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τα 110 Νομπέλ Ιατρικής, τα 39 έχουν απονεμηθεί σε έναν επιστήμονα, τα 33 σε δύο μαζί, ενώ τα 38 σε τρεις. Συνολικά, έχουν τιμηθεί 219 επιστήμονες, εκ των οποίων ο νεότερος ήταν 32 ετών (το 1923) και ο γηραιότερος 87 ετών (το 1966). Από τους 219, μόνο 12 ήταν γυναίκες και από αυτές μόνο μία ήταν εκείνη που δεν το μοιράστηκε με άλλους συναδέλφους της.

Κανένας έως σήμερα δεν έχει πάρει Νομπέλ Ιατρικής πάνω από μία φορά, ενώ δύο φορές το έχουν μοιραστεί παντρεμένα ζευγάρια επιστημόνων (το 1947 και το 2014). Μία και μοναδική φορά ένας νομπελίστας Ιατρικής, το 1939, υποχρεώθηκε από τον Χίτλερ να αρνηθεί το βραβείο.

Η πιο γνωστή περίπτωση επιφανούς επιστήμονα που δεν πήρε το Νομπέλ Ιατρικής, είναι αυτή του αυστριακού πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος προτάθηκε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 32 φορές! Αλλά κάθε φορά προτιμήθηκε κάποιος άλλος. Τελικά, η επιτροπή απονομής των Νομπέλ αποφάσισε ότι πλέον δεν θα εξέταζε άλλη υποψηφιότητα του Φρόιντ, με το σκεπτικό ότι το έργο του δεν είχε αποδεδειγμένη επιστημονική αξία. Το 1936 ο Ρομέν Ρολάν πρότεινε τον Φρόιντ για το Νομπέλ Λογοτεχνίας (μιας και ο τελευταίος έγραφε πολύ ωραία), αλλά και πάλι εις μάτην.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...