480
|

Νίκος Σύψας: Από τις 20 Ιουλίου το R0 του κορονοϊού είναι πάνω από 1

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2020, 02:30

Νίκος Σύψας: Από τις 20 Ιουλίου το R0 του κορονοϊού είναι πάνω από 1

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2020, 02:30

H επιτυχημένη Ελλάδα είναι πια παρελθόν. Τα όσα έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα άλλα μέλη του Smart Covid Group, της ομάδας των χωρών που αρχικά αντιμετώπισαν επιτυχημένα την πανδημία του κορονοϊού, επίσης παρελθόν. Στις 29 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός της χώρας έλεγε στους ξένους ηγέτες ότι η διασπορά του κορνοϊού είναι χαμηλή, όμως έπειτα από 10 ημέρες διαψεύστηκε: το Σάββατο 8 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 152 κρούσματα Covid-19, αριθμός που για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα ήταν τριψήφιος (εδώ). Και λίγο αργότερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, είπε ότι θα πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά καθώς το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT —το RΟ όπως λέγαμε παλιά—, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κ. Σύψας, στο βραδινό δελτίο του ΣΚΑΪ, σε μια δήλωση που σημαίνεί ότι η επιδημία έχει αποκτήσει μια νέα δυναμικότητα στη χώρα μας, με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από έναν συνανθρώπους του γύρω.

«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» προειδοποίησε συγκεκριμένα o κ. Σύψας.

Αυτό, όμως, επίσης σημαίνει ότι από τις 20 Ιουλίου οι Αρχές έμειναν για κάποιο διάστημα μετέωρες χωρίς να λάβουν μέτρα —τα οποία άρχισαν να λαμβάνονται αυτήν την εβδομάδα— με αποτέλεσμα να έχουμε συμβάντα όπως στον Πόρο, όπου όπως είπε ο  καθηγητής η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στη «μη καλή συμπεριφορά των πολιτών», αλλά και στη Θεσσαλονίκη, που μετρά 200 κρούσματα τον Αύγουστο.

Ο κ. Σύψας είπε ότι η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στις διακοπές.

«Ο κύριος παράγων είναι η λεγόμενη κινητικότητα του πληθυσμού. Μετά την άρση του lockdown, άρχισε να κινείται να αλλάζει πόλεις, ιδίως μετά το καλοκαίρι. Η κινητικότητα από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια έφερε και αυτήν την μεγάλη διασπορά» εξήγησε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση, αν από τις 20 Ιουλίου το R0 είναι πάνω από το 1 όπως είπε ο κ. Σύψας, θα πρέπει ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία αλλά και η κυβέρνηση να εξηγήσει τον λόγο που δεν κινητοποιήθηκαν εγκαίρως. Ο καθηγητής μιλάει για «βαριά» επιδημιολογική εικόνα, κάτι που δεν συμβαδίζει με αυτήν που έχει περιγράψει η κυβέρνηση ως τώρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.

«Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «Έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...