592
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Επιθυμία μας να επανέλθουμε σε μια περιοχή, στην οποία έχουμε παρουσία τα τελευταία 30-35 χρόνια, με διακοπές δυστυχώς». | CreativeProtagon

Μυτιληναίος: Η μονάδα στη Σλοβενία και η επιστροφή στα Βαλκάνια

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 14:48
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Επιθυμία μας να επανέλθουμε σε μια περιοχή, στην οποία έχουμε παρουσία τα τελευταία 30-35 χρόνια, με διακοπές δυστυχώς».
|CreativeProtagon

Μυτιληναίος: Η μονάδα στη Σλοβενία και η επιστροφή στα Βαλκάνια

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 14:48

Την επιστροφή της εταιρείας Μυτιληναίος στα Βαλκάνια σηματοδοτεί η ανάληψη του έργου της μελέτης, προμήθειας και κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Σλοβενία.

Σε πρόσφατες συναντήσεις του με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές άλλωστε, ο πρόεδρος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Ευάγγελος Μυτιληναίος, είχε αναφερθεί στις επενδυτικές ευκαιρίες που κρύβουν τα Βαλκάνια, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επάνοδο της εταιρείας του στις χώρες της περιοχής μέσω του έργου στη Λιουμπλιάνα.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ στα Σκόπια, ο κ. Μυτιληναίος έκανε ειδική αναφορά στη σημαντική παρουσία του ομίλου του στα Βαλκάνια. «Έχουμε μεγάλη παράδοση στα Βαλκάνια, ελπίζουμε να την επαναφέρουμε στο μέγεθος που ήταν παλιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυιληναίος Α.Ε., σημείωσε πως η παρουσία του στο φόρουμ στη Βόρεια Μακεδονία, «σηματοδοτεί την επιθυμία μας να επανέλθουμε σε μια περιοχή, στην οποία έχουμε παρουσία τα τελευταία 30-35 χρόνια, με διακοπές δυστυχώς.

»Το κλίμα δεν ήταν καλό γενικώς για μεγάλα projects που ενδιαφερόμαστε εμείς, ενεργειακά ή μεταλλουργικά επί παραδείγματι. Δεν υπήρχε καλό κλίμα, δεν υπήρχαν και χρήματα. Επιχειρηματικά δεν ήταν ελκυστικός προορισμός, παρότι αυτή η χώρα είναι δίπλα μας. Προτιμούσαν πολλοί επιχειρηματίες να κάνουν δουλειές στη Βουλγαρία ή την Τουρκία.

»Εάν τώρα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αμφισβητήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ μας και δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα, νομίζω θα υπάρξουν ευκαιρίες και για μεγάλες εταιρείες, αλλά ακόμα περισσότερο για μεσαίες και μικρότερες»,  εκτίμησε.

Ειδικά για την αγορά της Βόρειας Μακεδονίας, είπε ότι μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι γειτονική και με εύκολη πρόσβαση. «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μπει και στην ΕΕ, οπότε πολλά πράγματα θα απλουστευτούν, και νομίζω πως θα υπάρξει και χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και από τις ίδιες τις Βρυξέλλες, με τα αναπτυξιακά πακέτα. Θα υπάρξει χρηματοδότηση για να γίνουν κάποια πράγματα εδώ».

Πλέον, τόνισε, υπάρχει καλύτερο κλίμα, αλλά και ενδιαφέρον από τους γείτονες για «να πάρουν το know how σε projects».  Στα Σκόπια «έχει να γίνει project 25 χρόνια», παρατήρησε, «δεν ξέρουν πώς να κάνουν ένα project, άρα το πρώτο πράγμα πριν διεκδικήσεις ένα project είναι να τους μάθεις πως γίνεται, τις σχετικές διαδικασίες, τι συμβαίνει στην Ε.Ε».

Οσον αφορά το έργο στη  Λιουμπλιάνα αφορά σε έναν από τους κλάδους της δραστηριοποίησης της εταιρείας που αποτελεί το δυνατό της χαρτί. Πιο συγκεκριμένα η σύμβαση που υπέγραψε αφορά στη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μιας νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας (CHP) στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Αυτή θα αντικαταστήσει, σε μεγάλο βαθμό, την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα με φυσικό αέριο, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση του ορυκτού καυσίμου κατά 70%.

Η απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς που επιδιώκει η Κομισιόν εντάσσεται στη στρατηγική της ελληνικής εταιρείας, η οποία πέραν των έργων EPC που αναλαμβάνει, αναπτύσσει κι ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγής ενέργειας αλλά και προμήθειας καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών της με όσο το δυνατό μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ηδη στην Ελλάδα έχει δρομολογήσει την κατασκευή νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής ρεύματος ισχύος 660 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, διευρύνει την παραγωγή ρεύματος με έργα ΑΠΕ και ταυτόχρονα προχωρά στην προμήθεια φυσικού αερίου για τις ανάγκες του εργοστασίου της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» από διάφορες πηγές προμήθειας.

Σε σχέση με τη σύμβαση στη Λιουμπλιάνα, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο αεριοστροβίλων Siemens και δύο λεβήτων ανάκτησης θερμότητας με βοηθητικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων κατασκευαστικών εργασιών και εργασιών σύνδεσης με τον υφιστάμενο ατμοστρόβιλο, καθώς και με τον υπόλοιπο υφιστάμενο εξοπλισμό.

Το έργο θα περατωθεί μέσα σε διάστημα 30 μηνών από την ημερομηνία έναρξής του, η οποία προβλέπεται να είναι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, μετά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων αδειοδοτικών διαδικασιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...