518
Οι αποτυχίες της κυβέρνησης στο επενδυτικό πεδίο συνεχίζονται και στην περίπτωση των ΕΛΠΕ | φωτ. αρχείου

Νέο φιάσκο για την κυβέρνηση το «ναυάγιο» της πώλησης των ΕΛΠΕ

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2019, 14:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/04/2019, 16:30
Οι αποτυχίες της κυβέρνησης στο επενδυτικό πεδίο συνεχίζονται και στην περίπτωση των ΕΛΠΕ
|φωτ. αρχείου

Νέο φιάσκο για την κυβέρνηση το «ναυάγιο» της πώλησης των ΕΛΠΕ

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2019, 14:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/04/2019, 16:30

Σε νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται (και) η υπόθεση της πώλησης του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, που τελμάτωσε αφού κανένα από τα δύο σχήματα που είχαν περάσει στη β΄φάση του διαγωνισμού (κοινοπραξίες Glencore – Carlyle και Vitol – Sonatrach)  δεν υπέβαλε δεσμευτική οικονομική προσφορά.

Επισήμως, το ΤΑΙΠΕΔ απέδωσε την αποτυχία του διαγωνισμού για την από κοινού πώληση από το Ταμείο και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ (διαγωνισμός για τον οποίο η Κομισιόν είχε εκφράσει εξαρχής επιφυλάξεις λόγω μικρής συμμετοχής), σε λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και τις πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον οι οποίες επηρεάζουν τις δύο κοινοπραξίες.

Τα απόνερα του «ναυαγίου» συμπαρέσυραν και το Χρηματιστήριο της Αθήνας με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να καταγράφει απώλειες 4,5%

Σύμφωνα ωστόσο με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, βασικό ρόλο για το «ναυάγιο» της πώλησης -μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης- έπαιξαν πρόνοιες στα κείμενα της συμφωνίας αγοραπωλησίας, σε μία σειρά από θέματα που θα διασφάλιζαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων τα κείμενα προέβλεπαν δικαιώματα βέτο των επενδυτών μειοψηφίας και παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και απαίτηση αυξημένης πλειοψηφίας στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων – προβλέψεις που οι επενδυτές φαίνεται πως αξιολόγησαν ως μη ικανοποιητικές στην τελική ευθεία για την κατάθεση των προσφορών.

Σύμφωνα πάντα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας ήταν ότι κατά τις διαπραγματεύσεις τα δύο σχήματα έθεσαν αξιώσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από το Ταμείο και τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στα κείμενα της αγοραπωλησίας και αυτό διότι δεν ήταν διατεθειμένο να αποδεχθεί οιονδήποτε όρο από τους διεκδικητής για να ολοκληρώσει την πώληση, αλλά και ούτε και οποιοδήποτε τίμημα.

«Η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν σήμαινε και πώληση όσο όσο», σχολίαζαν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ μετά το φιάσκο

Στο ίδιο μήκος κύματος αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε στο Reuters ότι υπήρξαν απαιτήσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν από την Ελλάδα ενώ, όπως εκτίμησε, οι επίδοξοι επενδυτές είναι πιθανό να αποθαρρύνθηκαν από τα δικαιώματα άσκησης βέτο και τον ισχυρό ρόλο των μικρομετόχων.

Με δεδομένο ότι το προς πώληση 50,1% των ΕΛΠΕ απαρτιζόταν σε ποσοστό 20% από μετοχές του Δημοσίου (συνολικό ποσοστό 35,48%) και 30,1% από μετοχές της Paneuropean Oil and Industrial Holdings, συμφερόντων Λάτση (συνολικό ποσοστό 45,47%) , οι επόμενες κινήσεις εναπόκεινται στις αποφάσεις των δύο βασικών μετόχων. Καθώς όμως οδεύουμε στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές, θεωρείται βέβαιο πως το θέμα θα «παγώσει» μέχρι την εκλογή της επόμενης κυβέρνησης.

ΝΔ: Ανικανότητα και ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ

To ναυάγιο της πώλησης των ΕΛΠΕ προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έκανε λόγο για επικίνδυνη ιδεοληψία και ανικανότητα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας κομπάζει ότι η οικονομία είναι το μεγάλο του ατού, την ώρα που η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν ενθαρρύνει αλλά υπονομεύει όλες τις μεγάλες επενδύσεις», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, για να συμπληρώσει: «Στα γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζει στο Ελληνικό, την Cosco, την Κασσιόπη και τις Σκουριές, τώρα προστέθηκε και το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει άλλο την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται επενδύσεις και νέες δουλειές, τις οποίες μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...