418
Ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τους υπουργούς του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μήνα εκλογών «μαρτύρησε» ο Μητσοτάκης – Εντός ορίων ΓΛΚ οι παρεμβάσεις στήριξης

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2022, 14:16
Ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τους υπουργούς του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μήνα εκλογών «μαρτύρησε» ο Μητσοτάκης – Εντός ορίων ΓΛΚ οι παρεμβάσεις στήριξης

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2022, 14:16

Στην ανάγκη συνέχισης λελογισμένων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια στάθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η ενεργειακή κρίση έχει κοινά χαρκατηριστικά με την πανδημία, ως προς τις συνέπειες τους για την οικονομία, αναφερόμενος ωστόσο στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ, ξεκαθάρισε πως δεν θα χαθεί το μέτρο και η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που έχουν τεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όταν έκλεισαν οι πόρτες και έσβησαν οι κάμερες, στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μία επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση (από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα). Εμφαση δόθηκε και στις επιδόσεις του Τουρισμού, με όλες τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αυξημένα έσοδα σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα έγινε μία επισκόπηση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Οπως αναφέρθηκε, όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει. Σε εθνικό επιπεδο η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, αν όμως  δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες.

Στο σημείο αυτό, έγινε αναφορά στις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και πολλούς μήνες η Αθηνα για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων.

Υπογραμίστηκε εξάλλου η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, με την αρχή να γίνεται από  το Δημόσιο (περισσότερα εδώ) .

Σε εννέα μήνες οι εκλογές

Θέτοντας τέλος το πολιτικό πλαίσιο μέχρι τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι για τους επόμενους εννέα μήνες, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.

Μιλώντας πάντως για κάλπες σε εννέα μήνες, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να… «πρόδωσε» το χρονοδιάγραμμά του, ορίζοντας υπό αυτό το πρίσμα ως μήνα εκλογών τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...