271
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ | Γραφείο Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης για Ελληνοτουρκικά: «“Οχι” στην ανεύθυνη δραματοποίηση»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2019, 14:28
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ
|Γραφείο Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης για Ελληνοτουρκικά: «“Οχι” στην ανεύθυνη δραματοποίηση»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2019, 14:28

«Εδώ και μήνες η Τουρκία, δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Αφησε δε, αιχμές για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει έκτακτο ΚΥΣΕΑ την Κυριακή, λέγοντας :«είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Ομως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίησή της. Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε».

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία αναμένεται να στείλουν τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο, οι 28 χώρες θα εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα τονίζει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην ανακοίνωση θα αναφέρεται ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...