527
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας: «Θα ζητήσουμε από την ΕΕ κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αν έχει κάνει γεώτρηση»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2019, 13:29
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας: «Θα ζητήσουμε από την ΕΕ κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αν έχει κάνει γεώτρηση»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2019, 13:29

Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ «θα έχει συνέπειες» έστειλε το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Συγκάλεσα το ΚΥΣΕΑ για να εξετάσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ολοι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες είναι ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα είναι ένδειξη αδυναμίας. Οι Ελληνες δεν πρέπει να ακούν την κινδυνολογία. Η θέση της χώρας εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες.

Ο κ. Τσίπρας, στη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, θέλησε να στείλει «το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οπως είπε, εξέτασαν από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος προετοιμάζουν το έδαφος ώστε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

«Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε το έδαφος έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ακόμα και κυρώσεις έναντι της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει προχωρήσει σε γεώτρηση», τόνισε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό θα έχει συνέπειες.

Στην Τουρκία αντιπροσωπεία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, μία ημέρα μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, μεταβαίνει την Δευτέρα στην Τουρκία ελληνική αντιπροσωπεία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως ΚΥΣΕΑ, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, όπως προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση, μεταβαίνουν στην Τουρκία « από 17 έως 22 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων».

Η ελληνική αντιπροσωπία, αποτελούμενη από περίπου 12 στρατιωτικούς και εμπειρογνώμονες του Πενταγώνου και με επικεφαλής τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ υποναύαρχο Δημήτρη Καβουλάκο, θα παραμείνει μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιουνίου στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου και θα έχει έναν μαραθώνιο συζητήσεων με το αντίστοιχο κλιμάκιο του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, που πριν από περίπου 20 ημέρες είχε βρεθεί στην Αθήνα.

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία αναμένεται να στείλουν τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο, οι 28 χώρες θα εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα τονίζει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην ανακοίνωση θα αναφέρεται ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...