381
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλά στην ημερίδα του ΤΕΕ | INTIMEnews

Μητσοτάκης: Εστω και με 151 ψήφους αναθεωρητέα τα άρθρα 24 και 16 του Συντάγματος

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 17:04
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλά στην ημερίδα του ΤΕΕ
|INTIMEnews

Μητσοτάκης: Εστω και με 151 ψήφους αναθεωρητέα τα άρθρα 24 και 16 του Συντάγματος

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 17:04

Εκκληση να κριθουν αναθεωρητέα, με 151 ψήφους, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος, μαζί με το 19 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, απηύθυνε οΚυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Συνταγματική αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Μεταξύ άλλων ο αρχηγός της ΝΔ πρότεινε να συμπεριληφθούν και να αναγνωριστούν από το Σύνταγμα η βιώσιμη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων στα κατεστραμμένα από τις πυρκαγιές δάση και να απαγορευτεί η αλλαγή χρήσης γης.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε μια αναθεωρητική διαδικασία-εξπρές, χωρίς να δοθεί επαρκής χρόνος στη Βουλή να διαβουλευτεί τα υπό εξέταση ζητήματα και όλο αυτό μέσα σε μία πολιτική συγκυρία πολιτικά άκυρη, καθώς η χώρα έχει εισέλθει ουσιαστικά σε μια προεκλογική περίοδο. Η  αναθεώρηση του Συντάγματος, όμως, επανέλαβε, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις που  είναι δύσκολο, όπως σημείωσε, να εξευρεθούν μέσα σε ένα πολωμένο κλίμα.

Ειδικά για το άρθρο 24, υπενθύμισε ότι η ΝΔ, ήδη από την  αναθεωρητική διαδικασία του 2005-2006, είχε προτείνει να κριθεί αναθεωρητέο προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένοι από τους συνταγματικούς περιορισμούς που θέτει για μία σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική.

Η κυβέρνηση ωστόσο, παρατήρησε,  έχει επιλέξει να μην κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 24 για λόγους ακατανόητους και στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση να μη χαθεί σήμερα η μεγάλη ευκαιρία, ώστε να συμπεριληφθεί το άρθρο 24 σε αυτά που θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

«Επαναλαμβάνω, λοιπόν, και σήμερα προς την κυβέρνηση, την ίδια έκκληση την οποία έκανα από άλλο βήμα σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το άρθρο 16 και το άρθρο 24 κατ’ ελάχιστον, να είναι δύο άρθρα τα οποία θα κριθούν αναθεωρητέα έστω και με 151 βουλευτές. Ώστε η επόμενη Βουλή, σε αυτήν την περίπτωση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών να μπορεί να κρίνει το περιεχόμενο της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ας μην χάσουμε λοιπόν την ευκαιρία λοιπόν. Αντί να κάνουμε μια Συνταγματική Αναθεώρηση εξαιρετικά λάιτ -επιτρέψτε μου την έκφραση- ας τολμήσουμε να κρίνουμε αναθεωρητέα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν και ας αφήσουμε στην επόμενη Βουλή, έστω και με αυξημένη πλειοψηφία, την αρμοδιότητα να επιλέξει την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί ώστε αυτά τα άρθρα να αναθεωρηθούν. Και να μην  περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια δέσμιοι αγκυλώσεων που μας κρατάνε στο παρελθόν», κατέληξε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...