414
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την ομιλία του στον Γοργοπόταμο | Γραφείο Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης από τον Γοργοπόταμο: «Μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές προχωράμε μπροστά»

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2018, 14:33
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την ομιλία του στον Γοργοπόταμο
|Γραφείο Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης από τον Γοργοπόταμο: «Μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές προχωράμε μπροστά»

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2018, 14:33

Στην σημασία της ενότητας και της αποφυγής του διχασμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη γέφυρας του Γοργοποτάμου κατά τις εκδηλώσεις για τα 76 χρόνια από την ανατίναξή της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε αυτή τη κορυφαία αντιστασιακή πράξη και τη σημασία της ως σήμερα.

«Ο Γοργοπόταμος δεν εντάσσεται στα σύμβολα που γίνονται εθνικά κειμήλια», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «οι φλόγες από τα εκρηκτικά του Μάγιερς και του Γούντχαουζ και από τα όπλα του Ζέρβα και του Βελουχιώτη δεν έσβησαν με το τέλος του σαμποτάζ. Έγιναν αστέρια που φώτισαν, τότε, τον δρόμο της απελευθέρωσης. Αλλά και μετά το μονοπάτι της κοινής δράσης και της συμφιλίωσης. Τα ίδια αστέρια νομίζω ότι κρατούν και σήμερα τη λάμψη τους. Και δείχνουν, πλέον, τη μεγάλη λεωφόρο της ενότητας, των τολμηρών υπερβάσεων και της αναγέννησης της χώρας».

Αναφέρθηκε στο κοινό αγώνα που έδωσαν οι Ελληνες και οι σύμμαχοί τους: «Εδώ πολέμησαν ενωμένοι Έλληνες, Βρετανοί και Νεοζηλανδοί! Αξιωματικοί, αγωνιστές, αντάρτες με καταγωγή από την Ινδία, από την Παλαιστίνη, από την Κύπρο. Ο ΕΔΕΣ και ο ΕΛΑΣ. Οπαδοί της αστικής δημοκρατίας και ορκισμένοι κομμουνιστές. Όλοι τους, όμως, πολέμησαν για τον υπέρτατο σκοπό, που σκέπαζε κάθε άλλον: Την απελευθέρωση από το ζυγό του Ναζισμού. Γι’ αυτό και πέτυχαν».

Η μάχη του Γοργοποτάμου «μέσα σε 6 ώρες σηματοδότησε ένα ξεκάθαρο πολύτιμο συμπέρασμα: Ότι μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές νικάμε και προχωράμε μπροστά», τόνισε σε άλλο σημείο.

Εκανε μάλιστα και ειδική αναφορά και στη δράση του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στην αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στο νησί. «Ηταν, αυτή, μια άλλη εκδοχή του μέλλοντος: η εκδοχή μιας προοδευτικής, δυναμικής, ανεκτικής και φιλελεύθερης δημοκρατίας. Δυστυχώς δεν έγινε πράξη. Και εδώ, οφείλουμε όλοι να σκύψουμε το κεφάλι απέναντι σε ευθύνες, που κράτησαν πίσω την πατρίδα μας».

Αναφέρθηκε όμως ο κ. Μητσοτάκης και στη μακρά πορεία μέχρι το τέλος του διχασμού.

«Δυστυχώς, έπρεπε να φτάσουμε μέχρι το 1974 και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να νομιμοποιηθεί το ΚΚΕ. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1982 και στον Ανδρέα Παπανδρέου για να αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1989 και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να αρθούν οι συνέπειες του Εμφυλίου Πολέμου» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και πρόσθεσε: «Αυτήν, ακριβώς, την πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη προσβάλλουν, 76 χρόνια μετά, όσοι ξανασπέρνουν τη διχόνοια. Αυτοί που λένε ψέματα και προκαλούν ναυάγια, κραυγάζοντας «ή αυτοί ή εμείς». Οφείλουμε, όλοι μαζί, να βάλουμε ένα τέλος στον κατήφορό τους».

Κατέληξε με τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι οι νεκροί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...