546
Το πάνελ της συζήτησης στο 7ο Φόρουμ των Δελφών (από αριστερά): Παναγιώτης Κακολύρης, Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ Γουάι, Ντανιέλα Σβάρτζερ και Αναστάσιος Χατζηβασιλείου | VII DELFI FORUM

Μήνυμα στον Ερντογάν και τον αναθεωρητισμό από τον γραμματέα του ΕΛΚ

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2022, 11:01
Το πάνελ της συζήτησης στο 7ο Φόρουμ των Δελφών (από αριστερά): Παναγιώτης Κακολύρης, Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ Γουάι, Ντανιέλα Σβάρτζερ και Αναστάσιος Χατζηβασιλείου
|VII DELFI FORUM

Μήνυμα στον Ερντογάν και τον αναθεωρητισμό από τον γραμματέα του ΕΛΚ

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2022, 11:01

Σαφές μήνυμα ενάντια στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας έστειλε από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ Γουάιτ.

Μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Martens Centre for European Studies, ο ισπανός πολιτικός και γγ του ΕΛΚ τόνισε ότι οποιαδήποτε ανοχή στην αναθεωρητική τακτική Πούτιν θα έστελνε το λάθος μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχει κοινή και αυστηρή θέση.

Ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά υπάρχει περιθώριο οικονομικής συνεργασίας, αμοιβαίου οφέλους, που όμως δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν έχουν διασφαλισθεί οι καλές διμερείς σχέσεις. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να χτίσει ένα τείχος δημοκρατίας απέναντι στον αναθεωρητισμό. 

Ο Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ Γουάιτ υπερθεμάτισε λέγοντας ότι στην παρούσα συγκυρία κρίνεται εάν το μέλλον της Ευρώπης θα καθορίζεται από ανθρώπους σαν τον Πούτιν και όχι από τις δημοκρατικές μας αρχές και αξίες. Τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ρωσία, αλλά η σημερινή ρωσική ηγεσία υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία μετά τον πόλεμο και να συνεργαστούμε και με τη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Ρωσία». Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ΕΕ από την σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά παρά ταύτα η Ένωση έχει εμφανιστεί αποφασισμένη και έτοιμη να πάρει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. 

Η διευθύντρια του Open Society Foundations δρ. Ντανιέλα Σβάρτζερ διαπίστωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει την κρίση η ΕΕ είναι μια πάλη για την ελευθερία στην ήπειρο μας, και όχι απλώς ένας πόλεμος στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν λειτουργεί με τον τρόπο που είχε προαναγγείλει, δεν είναι έκπληξη. Για δεκαετίες οι κοινωνίες μας θεωρούσαν δεδομένη την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη στην Ευρώπη, γιατί είχαμε έναν συνεργάτη, τη Ρωσία. Πλέον αυτό δεν ισχύει».

Ο κ Χατζηβασιλείου, επεσήμανε τη σημασία προώθησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ενώ στάθηκε και στο θέμα των δυτικών Βαλκανίων αναφέροντας ότι χρειάζεται «να δώσουμε μια ώθηση στην ενταξιακή τους πορεία. «Ως Ελλάδα, έχουμε απόλυτα σαφή άποψη, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και πολλοί ευρωπαίοι εταίροι έχουν την ίδια άποψη μ’ εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη γεωπολιτική σημασία των δυτικών Βαλκανίων για την Ευρώπη συμφώνησε και ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ καταλήγοντας ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορεί να προχωρήσει, ενώ διαιρεμένη είναι καταδικασμένη να αποτύχει. 

Ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Παναγιώτης Κακολύρης, παρατήρησε ότι χρειάστηκε δυστυχώς ένας πόλεμος για να φέρει στην επιφάνεια τη σημασία και την αναγκαιότητα της ΕΕ ως προς τη διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην ήπειρό μας. «Ένας πόλεμος γέννησε την ευρωπαϊκή ιδέα, ένας ακόμα πόλεμος κάνει πιο επιτακτική την ουσιαστική συζήτηση για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Έγινε πλέον σαφές και στις δικές μας τις γενιές ότι η ειρήνη και η δημοκρατία δεν είναι δεδομένες, χρειάζονται διαρκείς προσπάθειες για να παραμένουν ζωντανές». Εκτίμησε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την πορεία της ΕΕ, καθώς αποδείχθηκε ότι πολιτικές που έμοιαζαν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια όχι μόνον ελήφθησαν, αλλά και υλοποιούνται. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι μετά το τέλος του πολέμου, η ΕΕ και οι πολίτες της θα συνεχίσουν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα ως προς το μέλλον της Ένωσης. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...