597
Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σε κινέζους δημοσιογράφους | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Κίνα: Win-win η συνεργασία μας, πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2019, 12:50
Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σε κινέζους δημοσιογράφους
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Κίνα: Win-win η συνεργασία μας, πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2019, 12:50

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα έχουν εισέλθει σε μία νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από ακόμα πιο δυναμική πολιτιστική και οικονομική συνεργασία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, με αφορμή την επίσκεψή του στη Σαγκάη.

Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κίνα για τη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες αλλά και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ακόμη, τονίζει πως η 2η έκθεση China International Import Expo συνιστά μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η ισχυρή σινοελληνική συνεργασία. Επισημαίνει πως το ανοιχτό ελληνικό πνεύμα αποτυπώνει τη βούληση της χώρας μας να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα «ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη ως μία εξωστρεφής οικονομία, που είναι ανοιχτή στο εμπόριο και στις επενδύσεις».

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως Ελλάδα και Κίνα ήδη αποτελούν κόμβους μέσω των οποίων διέρχονται παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κι ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ζενίθ, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τόνωσης των επενδυτικών ροών.

«Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό», αναφέρει.

Ενδεικτικό παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα είναι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Τόσο η εταιρεία όσο και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής και για αυτόν το λόγο έχει δρομολογηθεί νέος κύκλος επενδύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως πρόκειται για κατάσταση «win-win», που αποτελεί «παράδειγμα αποδοτικής συνεργασίας διεθνώς» και μία από τις πλέον επιτυχημένες συνεργασίες στο πλαίσιο της Κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI).

Η Ελλάδα, επισημαίνει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, παραδοσιακά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στη γειτονιά της, και αναγνωρίζει την αυξανόμενη σημασία της Κίνας στα παγκόσμια δρώμενα.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα οι συναντήσεις του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί:

Την Κυριακή, στις 06:00 ώρα Ελλάδος, με τον γραμματέα της Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σαγκάη, Λι Κιάνγκ, και θα ακολουθήσει γεύμα.

Τη Δευτέρα, στις 03:40 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου, Γιανγκ Τζιανρόγκ.

Στις 05:30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο της COSCO από τον πρόεδρο της εταιρείας, κ. Σου Λιρόνγκ. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Στις 09:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Κίνας.

Στις 10:30 ώρα Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στον προεδρικό ξενώνα της Σαγκάης, όπου θα γίνουν επίσημες διμερείς επαφές.

Την Τρίτη, στις 05:00 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί από κοινού με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στους χώρους της έκθεσης και στο Ελληνικό περίπτερο.

Στις 10:30 ώρα Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύει επιχειρηματική αποστολή που αριθμεί εκπροσώπους 60 και πλέον εταιρειών και φορέων, ενώ από πλευράς κυβέρνησης συμμετέχουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών για Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του πρωθυπουργού επί Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Μητρόπουλος και άλλοι αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...