544
Το ψαράκι danionella κάνει τον μεγαλύτερο θόρυβο στον πλανήτη αναλογικά με το μέγεθος του | Shutterstock

Μικροσκοπικό ψάρι παράγει θόρυβο παρόμοιο με ενός αεροσκάφους

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 12:01
Το ψαράκι danionella κάνει τον μεγαλύτερο θόρυβο στον πλανήτη αναλογικά με το μέγεθος του
|Shutterstock

Μικροσκοπικό ψάρι παράγει θόρυβο παρόμοιο με ενός αεροσκάφους

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 12:01

Ονομάζεται danionella και είναι ένα ψαράκι μήκους περίπου ενός εκατοστού. Ζει στη Μιανμάρ και κολυμπάει στα ρυάκια που διασχίζουν την οροσειρά Μπάγκο Γιόμα. 

Το ψάρι απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα επειδή διαθέτει τον μικρότερο γνωστό εγκέφαλο από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό στον πλανήτη. Τα ψάρια αυτά είναι διαφανή και δεν έχουν κρανία, επιτρέποντας έτσι σε ερευνητές να έχουν εύκολη πρόσβαση στον εγκεφαλικό ιστό.

Στη διάρκεια μιας έρευνας στη Γερμανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκεί που βρίσκονταν τα ψάρια επικρατούσε μια θορυβώδης κακοφωνία. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Smithsonian, το ψαράκι danionella μπορεί να παράγει θορύβους άνω των 140 ντεσιμπέλ. Αυτό σημαίνει ότι κάνει περισσότερο θόρυβο από ό,τι οι ελέφαντες, μια κροτίδα ή ένας κινητήρας τζετ αεροσκάφους που απογειώνεται σε απόσταση 100 μέτρων από τον ακροατή. 

Τα πειράματα

Για να καταλάβουν πώς τέτοια μικροκαμωμένα ψάρια μπορούν να κάνουν τόσο θόρυβο, οι επιστήμονες έβαλαν ομάδες από τρία έως τέσσερα ψάρια μέσα σε μια δεξαμενή. Στη συνέχεια, καθώς τα ψάρια κολυμπούσαν, οι ερευνητές κατέγραψαν βίντεο υψηλής ταχύτητας.

Αφού ανέλυσαν τα πλάνα, είδαν ότι τα ψάρια παρήγαγαν τους ήχους με την κολυμβητική κύστη τους. Ενας ειδικός μυς τραβάει ένα από τα πλευρά του ψαριού πάνω σε ένα κομμάτι χόνδρου με μια εσοχή. Στη συνέχεια, όταν το ψάρι απελευθερώνει το πλευρό, συγκρούεται με την κύστη κολύμβησης και παράγει έναν δυνατό θόρυβο.

Η ομάδα μελέτησε επίσης τα γονίδια των ψαριών και διαπίστωσε ότι ο ειδικός μυς που τράβηξε τα πλευρά έχει μεγαλύτερη αντοχή από άλλους μύες, επομένως μπορεί να πάλλεται γρήγορα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτός ο ανθεκτικός στην κόπωση μυς επιτρέπει στο ψάρι να βγάζει πολλούς συνεχόμενους κρουστικούς ήχους. 

«Υπάρχει ένταση σε αυτή τη συστολή. Οταν απελευθερώνεται πολύ γρήγορα το πλευρό χτυπά την ουροδόχο κύστη, η οποία παράγει τον ήχο του τύμπανου» εξηγούν οι ερευνητές.

Οι ανταγωνιστές θορύβου

Μόνο τα αρσενικά danionella παράγουν αυτόν τον ήχο, και φαίνεται ότι το σώμα τους έχει εξελιχθεί ώστε να μπορεί να το κάνει. Το οστό της πλευράς που κάνει τον θόρυβο είναι μεγαλύτερο και πιο άκαμπτο στα αρσενικά παρά στα θηλυκά.

Αλλα ψάρια παράγουν επίσης δυνατούς θορύβους χρησιμοποιώντας τις κύστεις κολύμβησης, για διαφόρους λόγους, όπως το ζευγάρωμα, και κάποια έχει διαπιστωθεί ότι φτάνουν σε θόρυβο τα 130 ντεσιμπέλ. 

Ομως οι θόρυβοι των 140 ντεσιμπέλ του danionella είναι προφανώς ασυνήθιστα δυνατοί λόγω του μικρού μεγέθους του σε σύγκριση με άλλα σπονδυλωτά, αναφέρουν οι ερευνητές. 

Η κραυγή ενός ελέφαντα μπορεί να φτάσει τα 125 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Senckenberg και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στη Γερμανία.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πώς τα μικροσκοπικά ψάρια παράγουν τόσο θόρυβο, δεν κατάφερε όμως να διαπιστώσει τον λόγο που το κάνουν. Εχουν, πάντως, μερικές θεωρίες πάνω σε αυτό.

Είναι πιθανό τα ψάρια να παράγουν τους ήχους για να βρίσκουν το ένα το άλλο σε θολά νερά. Μια άλλη σκέψη είναι ότι, καθώς μόνο τα αρσενικά κάνουν θόρυβο, αυτό συμβαίνει προκειμένου να προσελκύσει σύντροφο ή να προειδοποιήσει άλλα αρσενικά να απομακρυνθούν.

«Γνωρίζουμε πως όταν υπάρχουν π.χ. οκτώ αρσενικά σε μια μεγάλη δεξαμενή, τότε τρία από αυτά θα κυριαρχούν στην παραγωγή ήχου και τα άλλα θα είναι ήσυχα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι επικρατεί κάποιου είδους ιεραρχίας» αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...