295
Η τρύπα που άνοιξε το διαστημικό σκουπίδι είναι μόλις 5 χιλιοστά σε μήκος | NASA

Μικροσκοπικά σκουπίδια, μεγάλοι κίνδυνοι για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 19:05
Η τρύπα που άνοιξε το διαστημικό σκουπίδι είναι μόλις 5 χιλιοστά σε μήκος
|NASA

Μικροσκοπικά σκουπίδια, μεγάλοι κίνδυνοι για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 19:05

Η ζημιά φαίνεται πολύ μικρή αλλά ο κίνδυνος για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό  είναι μεγάλος και μόνιμος.

Ενα μικροσκοπικό κομματάκι σκουπιδιού του Διαστήματος, το οποίο κινείτο με 8 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, τρύπησε την μόνωση ενός ρομποτικού βραχίονα στον Σταθμό και προκάλεσε ζημιά στο εξάρτημα. Η τρύπα έχει μέγεθος μόλις 5 χιλιοστά.

Το περιστατικό συνέβη στα μέσα Μαΐου, αλλά αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, γράφει ο Telegraph. Η ανάλυση έδειξε ότι ο ρομποτικός βραχίονας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Ωστόσο η NASA ανησυχεί περισσότερο για το ότι τα διαστημικά σκουπίδια εξακολουθούν να είναι κίνδυνος για όλες τις αποστολές, επανδρωμένες ή μη, όπως και τους δορυφόρους που βρίσκονται  σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Περισσότερα από 23.000 αντικείμενα με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά είναι καταχωρημένα σε κατάλογο και παρακολουθούνται συνεχώς ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση με κάποιο δορυφόρο ή τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Χιλιάδες άλλα είναι πολύ μικρά για να παρακολουθούνται, ωστόσο λόγω της ταχύτητας τους εξακολουθούν να είναι  επικίνδυνα.

Η NASA υπολογίζει ότι υπάρχουν 500.000 σκουπίδια με μέγεθος ένα εκατοστό και πάνω από 100 εκατομμύρια σκουπίδια με μέγεθος ένα χιλιοστό και πάνω. Ακόμη και τα μικρότερα από αυτά, όπως ένα κομμάτι βαφής που ξεφλούδισε, είναι επικίνδυνα γιατί ταξιδεύουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και χτυπούν κυριολεκτικά απροειδοποίητα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το 1996 γαλλικός  δορυφόρος καταστράφηκε από  τα υπολείμματα έκρηξης σε γαλλικό πύραυλο  που είχε εκτοξευθεί μία δεκαετία νωρίτερα.

Το 2009 ένας εκτός λειτουργίας ρωσικός δορυφόρους συγκρούστηκε με αμερικάνικο δορυφόρο  τηλεπικοινωνιών του προγράμματος Iridium  με αποτέλεσμα να καταστραφούν και οι δύο αφήνοντας πίσω τους πάνω από 2.300 σκουπίδια αρκετά μεγάλα για να καταγραφούν και πολλά περισσότερα που δεν ήταν δυνατό να καταγραφούν.

Το 2007 έγινε δοκιμή καταστροφής κινεζικού δορυφόρου η οποία άφησε 3.500 καταγεγραμμένα σκουπίδια και πολλά μικρότερα. Η δοκιμή έγινε μάλιστα εν γνώσει ότι θα άφηνε πολλά σκουπίδια σε τροχιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...