514
Στον οικισμό του Σταθμού ΜακΜούρντο στην Ανταρκτική έχασε πριν από 53 χρόνια το πορτοφόλι του ο Πολ Γκρίσαμ, αλλά τώρα το βρήκε μαζί με όλες του τις ταυτότητες και καταχάρηκε | CreativeProtagon

Μετά μισό αιώνα βρήκε το πορτοφόλι του που είχε χαθεί στην… Ανταρκτική!

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 20:02
Στον οικισμό του Σταθμού ΜακΜούρντο στην Ανταρκτική έχασε πριν από 53 χρόνια το πορτοφόλι του ο Πολ Γκρίσαμ, αλλά τώρα το βρήκε μαζί με όλες του τις ταυτότητες και καταχάρηκε
|CreativeProtagon

Μετά μισό αιώνα βρήκε το πορτοφόλι του που είχε χαθεί στην… Ανταρκτική!

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 20:02

Ισως κάποτε κάπου μέσα στο σπίτι μας βρούμε απολεσθέντα μικροπράγματα, αλλά ποτέ δεν θα βρούμε ύστερα από μισόν αιώνα κάτι που χάσαμε στην Ομόνοια. Λογικό δεν είναι; Ελα όμως που ο Καλιφορνέζος Πολ Γκρίσαμ ξαναβρήκε το πορτοφόλι που είχε χάσει πριν από 53 έτη στην… Ανταρκτική!

Ο Γκρίσαμ, 91 ετών σήμερα, έπιασε και πάλι στα χέρια του το πορτοφόλι με τις ταυτότητές του επειδή άλλοι το βρήκαν και του το εστειλαν. Το εντόπισαν πίσω από ένα ντουλάπι κατά την κατεδάφιση ενός κτιρίου στον Σταθμό ΜακΜούρντο (McMurdo) που είναι ο νοτιότερος οικισμός του κόσμου.

Το 1967 ο Γκρίσαμ πήγε στην Ανταρκτική ως μετεωρολόγος του Ναυτικού των ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ που λεγόταν… «Κατάψυξη» («Deep Freeze»). Στους πάγους του Νότου παρέμεινε δεκατρείς μήνες και κατόπιν επέστρεψε στην οικογένειά του στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, όμως χωρίς το πορτοφόλι του. Το περασμένο Σάββατο ωστόσο το ξαναβρήκε. Αν και δεν θυμόταν καν την απώλειά του, θυμήθηκε ξανά τις περιπέτειες της νιότης του.

Το καφέ δερμάτινο πορτοφόλι περιείχε άθικτα από τον χρόνο τα προσωπικά έγγραφά του, την ταυτότητα του Ναυτικού, το δίπλωμα οδήγησης, μία απόδειξη παρακράτησης φόρου, αλλά και μία συνταγή κοκτέιλ και κάποια άλλα χαρτιά, όπως αποδείξεις για αποστολές χρημάτων στη σύζυγό του. Βρήκε ξανά και τις οδηγίες του Ναυτικού για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση επίθεσης (των Σοβιετικών) με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα.

Κάρτα με οδηγίες του Πενταγώνου προς τους άνδρες της Ανταρκτικής για την περίπτωση σοβιετικής επίθεσης με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα

Μέχρι να παραλάβει ταχυδρομικώς το πορτοφόλι του ο Γκρίσαμ, ένα ολόκληρος κόσμος είχε κινητοποιηθεί για χάρη του: προηγήθηκαν ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω Facebook από παλιούς συναδέλφους του, όπως ο Στίβεν Ντεκάτο που ασχολείται με τα κειμήλια που άφησαν πίσω τους οι αποχωρήσαντες από την Ανταρκτική Αμερικανοί. Αυτός ήταν ο αρχικός παραλήπτης μερικών πορτοφολιών που βρέθηκαν στο ΜακΜούρντο σε ένα κτίριο που κατεδαφίστηκε το 2014 – ο Ντεκάτο απέστειλε ακόμη και σε συγγενείς θανόντων ό,τι βρήκε στους πάγους.

Ο Γκρίσαμ ξαναβρήκε τη χαμένη από το 1967 στρατιωτική ταυτότητά του (που από τότε ήταν πλαστικοποιημένη)

Η υπόθεση του πορτοφολιού του που βρέθηκε ύστερα από μισόν αιώνα και του επεστράφη θύμισε στον Γκρίσαμ τις σκληρές έως απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό της Ανταρκτικής: «Ηταν ασυνήθιστη, κουραστική, αξέχαστη εμπειρία. Περισσότερο θυμάμαι το αδιάκοπο κρύο. Ετσι και άφηνα ένα κουτάκι με αναψυκτικό στο ύπαιθρο, έσκαζε σε δέκα λεπτά, αφού είχε μεταβληθεί σε πάγο».

Ο σταθμός ΜακΜούρντο είναι ο μεγαλύτερος της Ανταρκτικής, χτισμένος σε ηφαιστειογενές έδαφος πάνω στο νησί Ρος, προσβάσιμος από τη θάλασσα. Ιδρύθηκε το 1955 και αποτελεί κόμβο logistics για τις αποστολές των ΗΠΑ. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται περί τα 85 κτίρια (ενδιαιτήματα, εστιατόρια, καταστήματα και διοικητικοί χώροι). Διαθέτει σύστημα ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί πραγματοποιούν έρευνες σε διάφορα πεδία: αεροναυπηγική, αστροφυσική, γεωλογία και γεωφυσική, βιολογία, φυσικά οικοσυστήματα, ωκεάνια και κλιματικά συστήματα, κ.ά. Πρόκειται για τον νοτιότερο οικισμό του κόσμου, ο οποίος σήμερα φιλοξενεί 1.300 άτομα.

Η αμερικανική εφημερίδα San Diego Union Tribune δημοσίευσε την ιστορία του πορτοφολιού της Ανταρκτικής, και σε αυτή δημοσιεύτηκαν και οι παραπάνω φωτογραφίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...