353
H Aνγκελα Μέρκελ πίεσε πολύ και πέτυχε τελικά περισσότερο «καρότο» παρά «μαστίγιο» για τον Ερντογάν | YouTube/Euronews

Μέρκελ: Σημαντική η σχέση μας με την Τουρκία – Ελλάδα και Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 11:21
H Aνγκελα Μέρκελ πίεσε πολύ και πέτυχε τελικά περισσότερο «καρότο» παρά «μαστίγιο» για τον Ερντογάν
|YouTube/Euronews

Μέρκελ: Σημαντική η σχέση μας με την Τουρκία – Ελλάδα και Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 11:21

Εχοντας εκφράσει εξαρχής την αντίθεσή της με τη λογική των κυρώσεων κατά του Ερντογάν, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη να υπάρξει μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, καθώς, όπως σημείωσε, «οι στρατηγικές σχέσεις μας με την Τουρκία είναι σημαντικές».

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύπλοκη και η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση μαζί της, παρ’ όλες τις δυσκολίες.

»Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και ο ένας εξαρτάται από τον άλλο, όσον αφορά την τακτική στο Μεταναστευτικό και την υποστήριξη που παρέχουμε στην Τουρκία, στην αντιμετώπιση των πολλών προσφύγων ροών που αναλαμβάνει να διαχειριστεί», δήλωσε αρχικά η γερμανίδα καγκελάριος, που με την επιμονή της πέτυχε τελικά να επικρατήσει το «καρότο» του «μαστίγιου» για το καθεστώς του Ερντογάν.

Επειτα από μία «μακρά και δύσκολη συζήτηση, διότι φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους ως κράτη-μέλη μας», τόνισε, «καταλήξαμε σε συμφωνία για μια προσέγγιση της στρατηγικής σχέσης μας με την Τουρκία».

Στο σημείο αυτό η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να εξετάσουμε το σύνολο των σχέσεών μας με την Τουρκία. Και έτσι –είπε– θέλουμε τώρα να ζητήσουμε μια εποικοδομητική ατζέντα με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν οι προσπάθειες μείωσης των εντάσεων, όπως ήταν η τάση ενόψει ορισμένων δράσεων τις τελευταίες εβδομάδες».

Εκτίμηση και ελπίδα της καγκελαρίου ήταν ότι «αυτό θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία,  αφενός, στη συζήτηση διμερών ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά αφετέρου και σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, για παράδειγμα τη συνεργασία για τους πρόσφυγες ή τη συνεργασία σε μια τελωνειακή ένωση. Φυσικά θα συνεχίσουμε με αυτήν τη διαδικασία και θα καταγράψουμε τα αποτελέσματα το αργότερο στη Σύνοδο του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου».

«Μπορώ να πω, εξ ονόματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εξ ονόματος του υπουργού Εξωτερικών μας, και εξ ονόματος του εαυτού μου ως καγκελάριου», κατέληξε, «ότι στις συνομιλίες μας με την Τουρκία θέλουμε να προωθήσουμε αυτήν τη θετική ατζέντα, επειδή γνωρίζουμε –παρόλα τα θέματα στα οποία ενδέχεται να έχουμε διαφορές– ότι οι στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...