456
Η Λίνα Μενδώνη σε παλιότερη ομιλία της | Aris Oikonomou/ SOOC

Μενδώνη: Διαρκές ηθικό και πολιτισμικό έγκλημα η ανοχή της κατάλυσης της ενότητας του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2022, 14:26
Η Λίνα Μενδώνη σε παλιότερη ομιλία της
|Aris Oikonomou/ SOOC

Μενδώνη: Διαρκές ηθικό και πολιτισμικό έγκλημα η ανοχή της κατάλυσης της ενότητας του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2022, 14:26

«Η ανοχή στη διαιώνιση της κατάλυσης της ενότητας και της βάναυσης προσβολής της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας ενός μνημείου με παγκόσμια συμβολική αξία και ενοποιό δύναμη αυτής της βαρύτητας και σημασίας, που επί χιλιετηρίδες έχει αναχθεί υπεράνω πρόσκαιρων συσχετισμών και σκοπιμοτήτων, συνιστά ένα διαρκές ηθικό και πολιτισμικό έγκλημα με πανανθρώπινες συνέπειες», τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού έστειλε χαιρετισμό στην ημερίδα που οργάνωσαν στη Νέα Υόρκη, για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η νομική επιθεώρηση Cardozo Arts and Entertainment Law Journal, το Benjamin B. Ferencz Human Rights and Atrocity Prevention Clinic και το FAME Center, υπό τον συντονισμό του καθηγητή Ντέιβιντ Ρούντεσταϊν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η Νομική Σχολή Cardozo του Πανεπιστημίου Yeshiva είναι από τις πλέον διακεκριμένες στην Αμερική και διοργανώνει τακτικά συνέδρια και ημερίδες με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

H ημερίδα με θέμα «Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο Μύθος του Οικουμενικού Μουσείου: Πολιτικές και Πολιτική» παρουσίασε αναλυτικά το ιστορικό της αρπαγής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, αλλά και για τον οικουμενικό ρόλο των μουσείων, τον οποίο επικαλείται το Βρετανικό Μουσείο.

Οπως τόνισε η κυρία Μενδώνη, «σε παγκόσμιο επίπεδο οι σύγχρονες μουσειολογικές τάσεις και αντιλήψεις για τη διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, θέτουν πλέον υπό ευθεία αμφισβήτηση τα μουσεία παλαιού τύπου με αυτοκρατορικές και αποικιοκρατικές καταβολές, που είχαν ως αφετηρία και βασικό συστατικό στοιχείο του χαρακτήρα και της νοοτροπίας τους την ανταγωνιστική συλλογή και επίδειξη παντός είδους αποκτημάτων και τροπαίων». Οι ισχυρισμοί αυτών των μουσείων περί «οικουμενικής απήχησης» και «εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα» έχουν ήδη αποδομηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα «ως οπισθοδρομικοί, μυωπικοί και προσχηματικοί».

«Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δείξει ότι εξελίσσεται, ότι αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τις απαιτήσεις του παγκόσμιου κοινού, στο οποίο δηλώνει ότι απευθύνεται, και ότι αποσείει από πάνω του τα βαρίδια και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Η επιστροφή και αποκατάσταση της ενότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί σίγουρα την μεγαλύτερη και πλέον βαρύνουσα από αυτές τις εκκρεμότητες. Μια εκκρεμότητα ιστορική, πολιτισμική, επιστημονική, αισθητική, πολιτική και ηθική», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Η ίδια μίλησε αναλυτικά για την ετοιμότητα της Ελλάδας για γόνιμη και καλόπιστη συνεργασία με τη βρετανική πλευρά, την οποία επανέλαβε με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ολίγων μηνών συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας επισήμως το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν η πρύτανης της Νομικής Σχολής Cardozo Μέλανι Λέσλι, η επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Ελενα Κόρκα, η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Κρις Τίτγκατ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, καθώς και διακεκριμένοι καθηγητές του Smith College, του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, του Πανεπιστημίου Colgate, του Πανεπιστημίου DePaul, και του Πανεπιστημίου του Colorado.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...