515
Μακέτα του γυάλινου κοινοβουλίου που προτείνει ο Φόστερ | DELANCEY FOSTER

Λονδίνο: Σε σχέδια του Νόρμαν Φόστερ μια γυάλινη προσωρινή Βουλή των Κοινοτήτων

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2020, 15:18
Μακέτα του γυάλινου κοινοβουλίου που προτείνει ο Φόστερ
|DELANCEY FOSTER

Λονδίνο: Σε σχέδια του Νόρμαν Φόστερ μια γυάλινη προσωρινή Βουλή των Κοινοτήτων

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2020, 15:18

Μια γυάλινη κατασκευή προτείνεται να στεγάσει προσωρινά τους βρετανούς βουλευτές την περίοδο που η Βουλή των Κοινοτήτων θα κλείσει για επισκευές.

Αυτό τουλάχιστον είναι το επικρατέστερο σενάριο, σε σχέδιο του διάσημου αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, που ευθύνεται για εμβληματικά έργα σε όλο τον πλανήτη, ανάμεσά τους και το νέο Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο.

Το κτίριο, κόστους 330 εκατ. ευρώ θα είναι προσωρινό και θα χτισθεί λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη Βουλή, σε ένα τελετουργικό χώρο στο πάρκο Σεντ Τζέιμς του Λονδίνου.

Εκεί γίνονται τελετές με τη βασίλισσα, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, διοργανώθηκε το τουρνουά μπιτς βόλεϊ σε προσωρινό γήπεδο 15.000 θέσεων.

Ο Φόστερ, που έχει επίσης δημιουργήσει στο Λονδίνο το δημαρχείο και τον Πύργο Γκέρκιν, όπως και τα αεροδρόμια του Πεκίνου και της Πόλης του Μεξικού, ανάμεσα σε πολλά άλλα, έχει σχεδιάσει το κτίριο με τρόπο ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν τα υλικά του, όταν διαλυθεί.

Το εσωτερικό του Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, έργο Φόστερ – EPA

Το γυάλινο κοινοβούλιο θυμίζει το Κρίσταλ Πάλας, το κρυστάλλινο παλάτι που είχε χτισθεί στη βικτωριανή εποχή για τη Μεγάλη Εκθεση του 1851 στο Χάιντ Παρκ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νότιο Λονδίνο τρία χρόνια αργότερα.

Θα περιέχει μάλιστα και μία ρέπλικα της αίθουσας συνεδριάσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Φόστερ είχε προτείνει το σχέδιο για πρώτη φορά, πριν τρία χρόνια, όμως τότε είχε απορριφθεί για λόγους ασφάλειας. Τώρα, η αρμόδια επιτροπή ζήτησε εκ νέου την υποβολή της πρότασης, μια που θα κοστίσει τα μισά από τον προϋπολογισμό της επιτροπής.

«Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα και πολύ χρόνο και είναι ανακυκλώσιμο. Δείχνει τι μπορούμε να δημιουργήσουμε ως έθνος. Ολοι θεωρούν την μετακίνηση του κοινοβουλίου ως τεράστιο πρόβλημα, όμως είναι παράλληλα και μία μεγάλη ευκαιρία και δεν βλέπω μειονεκτήματα στην πρότασή μας. Είναι μία ασφαλής τοποθεσία, δίπλα στην Ντάουνινγκ Στριτ», είπε χαρακτηριστικά ο Φόστερ στους Times.

Ο Πύργος Γκέρκιν στο Λονδίνο, από τον Φόστερ

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της βουλής, οι βουλευτές θα μετακομίσουν για έξι χρόνια, το 2025. Το όλο εγχείρημα θα κοστίσει 4,5 δισ. ευρώ.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν υπέρ της μετακόμισης εκτός Λονδίνου, όμως η επιτροπή απέρριψε αυτή την επιλογή, καθώς υπάρχουν συνταγματικές δυσκολίες.

Ο Φόστερ είπε ότι η λύση που προτείνουν είναι βιώσιμη και με ανανεώσιμα υλικά, ενώ δεν θα αφήσει μόνιμο αποτύπωμα στην πόλη.

«Οπως η Μεγάλη Εκθεση του 1851, πιστεύουμε ότι είναι μία μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε την βρετανική ευφυία και να βρούμε μία λύση που θα εξάψει τη φαντασία των ανθρώπων».

Το κυκλικό αρχηγείο της Apple, στη Σίλικον Βάλε, από τον Φόστερ

Το έργο μπορεί να είναι έτοιμο σε 28 μήνες και έτσι οι βουλευτές θα μπορούν να μετακομίσουν το 2023. Το κέλυφος από γυαλί και ατσάλι θα είναι βρετανικής κατασκευής, αλεξίσφαιρο και ασφαλές ακόμα και σε περίπτωση βόμβας, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα. Εκτός από την αίθουσα συνεδριάσεων, θα περιέχει γραφεία και εστιατόρια.

Το τελικό σχέδιο χρειάζεται την έγκριση της βασίλισσας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...