365
Η «ναυαρχίδα» των Selfridges στην Οξφορντ Στριτ του Λονδίνου | REUTERS/Peter Nicholls

Λονδίνο: Πουλήθηκαν τα περίφημα Selfridges έναντι €4,7 δισ.

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2021, 10:56
Η «ναυαρχίδα» των Selfridges στην Οξφορντ Στριτ του Λονδίνου
|REUTERS/Peter Nicholls

Λονδίνο: Πουλήθηκαν τα περίφημα Selfridges έναντι €4,7 δισ.

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2021, 10:56

Αλλαξαν χέρια τα βρετανικά πολυκαταστήματα πολυτελείας Selfridges, που πωλήθηκαν σε Ταϊλανδούς και Αυστριακούς έναντι 4,7 δισ. ευρώ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι η εταιρεία Central Group της Ταϊλάνδης και η αυστριακή εταιρεία ακινήτων Signa Holding, που έχουν επίσης στην κατοχή τους μεγάλα πολυκαταστήματα στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Δανία.

Τα Selfridges ανήκαν στην καναδική οικογένεια Γουέστον, που τα αγόρασε το 2003 έναντι 750 εκατ. ευρώ.

Προσφορά είχαν καταθέσει και η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, στην οποία ανήκουν τα άλλα μεγάλα βρετανικά πολυκαταστήματα, τα Harrods, και η εταιρεία Lane Crawford από το Χονγκ Κονγκ.

Η εταιρεία από την Ταϊλάνδη ξεκίνησε τη δεκατία του ’50 με ένα κατάστημα στην Μπανγκόκ, ενώ ο αυστριακός όμιλος ανήκει στον Ρενέ Μπένκο, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αυστρία.

Η συμφωνία αφορά τα τέσσερα καταστήματα Selfridges στη Βρετανία (στην Οξφορντ Στριτ του Λονδίνου, στο Μπέρμιχαμ και στο Μάντσεστερ), καθώς και τα καταστήματα Brown Thomas και Arnotts στην Ιρλανδία και τα De Bijenkorf στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι νέοι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να χτίσουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο, δίπλα στο κατάστημα του Λονδίνου.

Οι Καναδοί Γουέστον είχαν ανακοινώσει ότι σκέφτονται να πουλήσουν τα Selfridges, τον Ιούνιο, καθώς είχαν δεχθεί μία μεγάλη προσφορά. Κατέχουν επίσης την καναδική αλυσίδα Holt Renfrew.

Πριν λίγο καιρό, είχε πεθάνει ο 80χρονος Γκάλεν Γουέστον, που είχε αγοράσει τα πολυκαταστήματα το 2003.

Οπως σημειώνει ο Guardian, η αγορά αναπτέρωσε τις ελπίδες των Λονδρέζων για την τύχη της περίφημης Οξφορντ Στριτ, του μεγαλύτερου εμπορικού δρόμου της βρετανικής πρωτεύουσας, που βρίσκεται σε παρακμή, σε μία εποχή που τα πολυκαταστήματα σε Βρετανία και ΗΠΑ κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Η πανδημία έχει καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην Οξφορντ Στριτ και στους εμπόρους που πληρώνουν τα πανάκριβα ενοίκια για τα καταστήματά τους, καθώς τουρίστες δεν υπάρχουν και ο κόσμος έχει στραφεί στις ηλεκτρονικές αγορές.

Ανάμεσα στις αλυσίδες που έχουν κλείσει μερικά ή όλα τους τα καταστήματα, εν μέσω της πανδημίας, είναι το Debenhams, που έκλεισε 120 καταστήματα στους ακριβότερους δρόμους της Βρετανίας, και το Beales, που έχει κλείσει τα περισσότερα παραρτήματά του. Τα κτίρια που τα στέγαζαν στην καρδιά του εμπορικού Λονδίνου, παραμένουν άδεια.

Επίσης, το John Lews έκλεισε 16 καταστήματα σε δύο χρονια, το House of Fraser έκλεισε 17, ενώ τον Ιανουάριο, θα κλείσει και το κατάστημά του στην Οξφορντ Στριτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...